in

România, ţară de imigraţie / 5.500 de autorizaţii de muncă pentru lucrători străini în 2012

După ce milioane de români au plecat la muncă peste hotare, în România încep să vină imigranţi din alte ţări pentru a munci ca zidari sau ca „badante”. Cei care vin din ţări extracomunitare au nevoie de autorizaţii de muncă. În anul 2012 vor fi eliberate de Oficiul Român pentru Imigrări 5.500 de autorizaţii de muncă cetăţenilor străini care îndeplinesc condiţiile şi doresc să se încadreze sau să presteze muncă în România, anunţă Agerpres.

Autorizaţia de muncă este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să desfăşoare activităţi lucrative în România. Solicitarea pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii se adresează Oficiului Român pentru Imigrări de către angajator, persoană fizică sau juridică.

Tipurile şi numărul de autorizaţii de muncă care pot fi acordate străinilor sunt autorizaţii de muncă pentru lucrătorii permanenţi – 3.000, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii detaşaţi – 700, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii înalt calificaţi – 1.000, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii sezonieri – 100, autorizaţii de muncă nominale – 100, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii stagiari – 200, autorizaţii de muncă pentru sportivi – 300 şi autorizaţii de muncă pentru lucrători transfrontalieri – 100.

În situaţia în care numărul cererilor pentru e liberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin Hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii. În cursul anului 2011, până la sfârşitul lunii noiembrie, Oficiul Român pentru Imigrări a eliberat 2.514 autorizaţii de muncă străinilor.

Cei mai mulţi cetăţeni provin din state precum: Turcia – 505, China – 460, Filipine – 299, Sri Lanka – 142, Moldova – 140 iar domeniile de activitate, conform clasificaţiei COR pentru care au fost solicitate autorizaţiile de muncă sunt: guvernantă – 285, zidar pietrar – 148, fotbalist profesionist – 97, administrator societate comercială – 81.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Astăzi se sărbătoreşte Botezul Domnului sau Boboteaza

VIDEO Dragoş Bucur l-a înlocuit pe Leo DiCaprio! Actorul român joacă în Titanic