Menu
in

România mai are medici doar pentru jumătate din ţară. Bolnavii sunt trataţi de medici ajunşi la vârsta pensionării

Medicii tineri din România pleacă la muncă în străinătate sau în sistemul privat, în timp ce, în spitalele de stat, bolnavii sunt îngrijiţi de doctori care trebuiau să iasă demult la pensie. Datele colegiului medicilor din România arată că în spitalele de stat au rămas peste 13.000 de doctori, la jumătate faţă de necesar. Peste 20% din totalul medicilor au peste 60 de ani, iar fără ei multe secţii s-ar închide.

Copiii bolnavi din Zimnicea, judeţul Teleorman, dar şi din alte 10 comune învecinate, sunt trataţi de singurul pediatru din zonă. Este o doctoriţă ieşită la pensie anul trecut, care a rămas să lucreze şi chiar să facă şi 7 gărzi pe lună ca să nu se desfiinţeze secţia de pediatrie.

“Am rămas în activitate cu prelungire cu aprobare pentru că postul a fost scos la concurs şi nu s-a prezentat nimeni. Dacă nu se ocupă, ar fi foarte complicat, pentru că trebuie închisă secţia”, a declarat pentru Ştirile Pro TV Silvia Cocianu, medic specialist pediatru Spitalul Zimnicea.

La 74 de ani, şi doctoriţei Ana-Maria Andrei îi este tot cu mai greu să se împartă între pacienţi. Consultă zilnic zeci de copii şi tot în grija ei cad şi cazurile grave care ajung la spitalul din Slobozia, judeţul Ialomiţa.

Ocolite de medici din cauza salarilor de mizerie, spitalele de provincie se sting, unul după altul. Situaţia nu e diferită nici în Capitală. Săptămânal, directorii spitalelor cer Colegiului medicilor zeci de avize pentru prelungirea activităţii celor care au vârsta de pensionare cu încă 5 ani.

Însă, când aceştia se vor vedea nevoiţi să se pensioneze în cele din urmă, nu va mai avea cine să şe ţină locul. Pentru că fenomenul migraţiei în rândul tinerilor doctori continuă. În fiecare an intra în sistemul de stat 3.000 de noi medici, dar 3.500 iau calea străinătăţii ori sunt recrutaţi de firme de medicamente şi clinici private. Aşa se face că în România profesează acum doar aproximativ 400 de medici care nu au împlinit încă 30 de ani.

Spitalul cu un sigur anestezist care iese la pensie

Luptă contracronometru pentru ca într-un spital din România să poată avea loc în continuare operaţii. Singurul anestezist care încă mai lucrează acolo iese la pensie în mai puţin de două luni, iar conducerea unităţii medicale nu are cu cine să-l înlocuiască. De vină sunt salariile mici, specialiştii preferând să lucreze în străinătate, pe lefuri de cel puţin patru ori mai mari. Aura Farkaş este medic anestezist la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi de 33 de ani, timp în care a pregătit pentru operaţie peste 70.000 de pacienţi.

Când s-a angajat, la spital lucrau alţi șase medici cu aceeaşi specializare. În ultimii cinci ani de zile a rămas singura. Medicul va împlini vârsta de pensionare în luna august şi abia aşteaptă să se retragă, din cauza programului infernal. „Când sunt urgenţe, nu pot să plec acasă. Am venit şi de acasă, nici n-am ajuns şi am revenit. Nu poţi să laşi un om în suferinţă”, spune dr. Lucica-Aura Farkaş, citată de Digi24.

Cum conducerea spitalului nu a reuşit să-i găsească un înlocuitor, chirurgii unităţii – care au în jur de 200 de operaţii pe lună – riscă să rămână fără obiectul muncii. Mai grav, pacienţii vor trebui să meargă în alt judeţ ori să plătească bani grei unor clinici private.

„O secţie de chirurgie fără anestezist este o secţie decapitată”, atrage atenția dr. Ionel Ionescu, medic primar Chirurgie Plastică şi Reparatorie la Spitalul Judeţean Călărași.

În disperare de cauză, managerul spitalului din Călăraşi lansează promisiuni generoase. „Voi lansa ideea: cine vine ca anestezist la Călăraşi va avea un pachet financiar rezonabil, care va porni de la minimum 1.000 de euro pe lună”, spune dr. Dan Romulus Şerban, managerul Spitalului Judeţean Călăraşi. În România, salariul unui anestezist nu depăşeşte, în general, 3.000 de lei. În Vestul Europei, porneşte de la 3.000 de euro.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version