in

România, tot mai bătrână şi fără talente

Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea numărului de locuitori aduc o perspectivă îngrijorătoare pentru piaţa muncii şi impun, împreună cu alţi factori negativi, măsuri rapide precum flexibilizarea pieţei, crearea de locuri de muncă şi atragerea românilor care au emigrat înapoi în ţară, arată Manpower.

„În contextul schimbărilor demografice care se manifestă la nivel global, scăderile considerabile ale volumului populaţiei reprezintă şi în România un fenomen important. Statistici ale Secretariatului Naţiunilor Unite arată că până în 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. Îmbătrânirea populaţiei este un trend confirmat atât pe plan mondial cât şi în România. Realizând o corelare a scăderii populaţiei cu îmbătrânirea acesteia, perspectiva devine îngrijorătoare”, potrivit unui comunicat al companiei de resurse umane ManpowerGroup România.

Măsuri care să combată acest fenomen demografic şi care să asigure stabilitatea pieţei muncii din punct de vedere al disponibilităţii personalului ar trebui să fie adoptate constant, conform sursei citate.

„Mai mulţi factori însă, deşi semnalaţi punctual în ultima perioadă, priviţi in ansamblu relevă o evoluţie complexă. Problema scăderii populaţiei – dificultate de ordin cantitativ – este dublată de o dificultate de ordin calitativ, conform studiului privind Deficitul de Talente 2011, realizat de ManpowerGroup, care relevă că unu din trei angajatori la nivel global are dificultăţi în acoperirea poziţiilor deschise din cauza lipsei de personal care să deţină competenţele potrivite (în creştere cu trei puncte procentuale faţă de 2010)”, se precizează în comunicat.

România, sursă de personal pentru Europa

Recesiunea a determinat comportamente specifice care influenţează profund atât intenţiile angajatorilor cât şi pe cele ale persoanelor care aspiră la un loc de muncă.

Astfel, companiile au ajuns să realizeze că talentul devine o caracteristică extrem de importantă în selecţia personalului, dar totodată şi o caracteristică rară.

Mai mult decât atât, flexibilitatea financiară la nivel organizaţional s-a diminuat sau chiar a dispărut, iar angajatorii au fost nevoiţi să se adapteze acestor noi condiţii.

Atributul de „specialist” va rămâne unul cu greutate pe piaţă, date fiind discrepanţele dintre cererea şi oferta de pe piaţa muncii. Studiul Manpower arată că 53% dintre angajatorii din România au dificultăţi în ocuparea poziţiilor-cheie din interiorul organizaţiilor lor.

Forţa de muncă românească şi din străinătate a fost nevoită să apeleze la măsuri precum migraţia către pieţe cu nevoi mai mari de personal, ori cu cereri mai ridicate în ceea ce priveşte anumite categorii de calificări. De altfel, alt studiu ManpowerGroup arată că România este a doua ţară, după Polonia, invocată drept cea mai importantă sursă de personal din Europa.

Rezultatele provizorii ale recensământului desfăşurat la finele anului trecut în România confirmă direcţia în care piaţa muncii locale se îndreaptă de ceva vreme – lipsa strategiilor de motivare şi retenţie a personalului valoros duce la decizia acestuia de a emigra către pieţe mai mature din punct de vedere al condiţiilor şi beneficiilor profesionale, menţionează compania.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PSD îl invită pe primarul Piero Fassino la spectacolul „Toţi împreună” cu Victor Socaciu

VIDEO/ Fenomen astronomic rar: diseară, Luna ne va zâmbi!