in

Românii au cea mai mică speranţă de viaţă din UE

Să fii român este un lucru complicat! Europenii trăiesc, în medie, între 73,45 şi 82,2 ani. Vest-europenii trăiesc mai mult decât esticii, iar românii au cea mai mică speranţă de viaţă din UE.

Românii trăiesc aproape 73 de ani şi cinci luni

Pe ţări, cel mai mult se trăieşte în Spania. Populaţia Spaniei are o speranţă de viaţă de 82 de ani şi 2 luni. Din păcate, pe ultimul loc se situează ţara noastră. Românii (atât bărbaţi, cât şi femei) trăiesc aproape 73 de ani şi cinci luni. Românii au cea mai mică speranţă de viaţă din întreaga Uniune Europeană.

În general, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Iar acest lucru se vede şi în Europa. Europencele trăiesc, în medie, 81 de ani şi nouă luni. Pe de altă parte, bărbaţii din UE trăiesc, în medie, 75 de ani si sase luni. O diferenţă de şase ani şi trei luni.

În ceea ce le priveşte femeile, cel mai mult trăiesc spanioloaicele şi franţuzoaicele (85 de ani şi trei luni). Acestea au cea mai mare speranţă de viaţă. În schimb, pe ultimul loc se clasează româncele.

Viaţa acestora se întinde, în medie, pe o perioadă de 77 de ani şi 3 luni. Cu opt ani mai puţin decât ocupantele primei poziţii.

În privinţa bărbaţilor, suedezii sunt pe prima poziţie. Ei trăiesc, în medie, 79 de ani şi 6 luni. Pe locul doi se plasează italiennii (79 de ani şi patru luni). Bărbaţii din România o duc puţin mai bine în aceasta ierarhie, ei trăind în medie 69 de ani şi 6 luni.

9 milioane de români trăiesc la limita sărăciei

România se plasează pe locul doi în Uniunea Europeană în funcţie de procentajul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei.

Pe primul loc, cu cel mai ridicat procentaj de săraci, se află vecinii noştri bulgari. Astfel, 41,6% din populaţia Bulgariei trăieşte la limita sărăciei, ţara noastră clasându-se pe poziţia secundă, 41,4% din români zbătându-se să supravieţuiască cu resurse limitate.

Acest procentaj arată că 4 din 10 persoane (două din cinci) se află în sărăcie. Următoarele poziţii sunt ocupate tot de foste state europene. Al treilea loc este deţinut de Letonia (38,1% din totalul populaţiei), care este urmată de Lituania (33,4%), Ungaria (29,9%).

Uniunea Europeană consideră o persoană ca fiind săracă „dacă resursele sale sunt atât de puţine încât o împiedică să aibă un standard de viaţă considerat ca fiind acceptabil de societatea în care trăieşte”.

UE consideră că o persoană este săracă dacă are „un venit disponibil sub 60 % din venitul disponibil mediu naţional”.

Dacă am raporta la bani, un român ar fi sărac dacă ar trai cu circa 100 de euro pe lună. De unde rezultă că 8.700.000 de români supravieţuiesc de pe o zi pe alta. Venitul mediu lunar a fost în trimestrul trei din 2011 de 835 de lei de persoană, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Iar din aceşti săraci, două milioane sunt pensionari.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2012/ Patru candidate românce excluse de pe liste la Marsala

Restricțiile pe piața muncii, readuse în discuție de Comisia Europeană