in

Românii au restanţe la bănci de 6,23 miliarde de lei

Banca centrală a publicat, marţi, 7 iunie, informaţii potrivit cărora populaţia a adunat restanţe de 6,23 miliarde de lei. Potrivit Băncii Naţionale, numărul restanţelor la credite a continuat să crească şi în aprilie. Astfel, un sfert din românii împrumutaţi la bancă au rămas în urmă cu plata ratelor. A crescut şi numărul companiilor cu restanţe la bănci. La finalul lunii aprilie, 280 de firme erau în urmă cu plata ratelor, cu 30 mai multe decât la începutul anului. Sumele datorate băncilor totalizau 640 de milioane de lei.


Ultimul raport al BNR nu reflectă ieşirea din recesiune a României atunci când vorbim despre restanţele pe care românii le au la bănci dar şi numărul de credite care au rămas neplătite. Informaţiile date de către banca centrală arată că tot mai mulţi debitori se confruntă cu dificultăţi în a-şi plăti datoriile la creditori. În aceste condiţii, în aprilie, peste 721.000 de persoane (faţă de 710.000, în aceeaşi lună din 2010) aveau credite cu restanţe mai mari de 30 de zile.

Numărul împrumuturilor neachitate la timp este şi mai mare, ajungând la aproape 1,043 milioane, ceea ce înseamnă că una din două persoane care are datorii la bancă este restantă cu două credite. Sumele pe care debitorii le datorează băncilor însumează 6,23 miliarde de lei.

Din total, creditele în lei sunt de aproape 3 miliarde, în timp ce creditele în euro ajung să totalizeze restanţe de 2,3 miliarde lei. Restanţele la creditele în dolari au cea mai mică pondere – 26,5 milioane de lei. Din păcate pentru cei care au astfel de împrumuturi, sumele restante au cunoscut cea mai agresivă evoluţie, adică o creştere de aproape 65%, având în vedere că, în martie, totalul era de 15,6 milioane lei. Creditele în alte monede însumează 960 de milioane de lei. Dacă ne uităm pe structura de timp a restanţelor, vom vedea că împrumuturile care au o întârziere între 31 şi 60 de zile cuantifică 85,7 de milioane de lei, în timp ce acelea cu o vechime de pănă în 90 de zile – 83 de milioane de lei. Cele mai substanţiale restanţe înregistrate au o vechime de peste 90 de zile şi ating suma de 4,37 miliarde lei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Traian Băsescu, la Londra: Restricţiile pe piaţa muncii, ridicate abia în 2012 -2013

Ioana Grigore, martor pentru minunile Sfântului Nectarie