in

Românii nu îşi vor mai putea înmatricula maşinile în Bulgaria

Sofia schimbă legislaţia pentru a opri fenomenul maşinilor cu numere bulgăreşti în România. Parlamentul bulgar va adopta în curând anumite amendamente legale care vor face imposibil ca o maşină al cărei proprietar are domiciliul într-o altă ţară să continue să poarte un număr de înmatriculare din Bulgaria, a declarat Boris lav Bogoev, vicepreşedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financ iară de la Sofia, anunţă Agerpres.

Reprezentanţii sectoarelor de asigurări din România şi Bulgaria s-au reunit pe 27 septembrie în capitala bulgară pentru a dezbate problemele actuale transfrontaliere din segmentul auto, în cadrul conferinţei „Asigurările auto în Sud-Estul Europei: Soluţii pentru probleme transfrontaliere”. Bogoev a declarat cu această ocazie că, prin modificările legale, noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat să-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu în termen de 14 zile după achiziţionare.

După expirarea a două săptămâni de la achiziţionare, vechiul număr de înmatriculare a vehiculului îşi va pierde valabilitatea. În acest fel nu va mai fi posibil ca vreun român să-şi cumpere un autoturism din Bulgaria şi să continue să-l conducă în ţara sa fără să-i schimbe numărul de înmatriculare. Urmează să fie modificat şi regimul de emitere a procurilor pr in care cetăţenii bulgari transferă dreptul de conducere a maşinii unei persoane terţe, a mai spus oficialul.

Boris lav Bogoev a adăugat că, dacă vreun autoturism înmatriculat în Bulgaria produce un accident în România, despăgubirile sunt plătite de compania de asigurări din Bulgaria, sau în cazul în care acesta nu are poliţă de răspundere civilă auto – de Fondul de garantare din Bulgaria. În momentul de faţă, la acest fond au fost reclamate despăgubiri de peste 33 milioane de euro. Este vorba de fapt de scurgerea unor capitaluri naţionale din Bulgaria către România, a spus Bogoev.

Reprezentanţii sectorului de asigurări din Bulgaria au notat că cea mai mare problemă pentru ei este că media prime lor de despăgubire în România este mult mai mare faţă de cea din Bulgaria. În acelaşi timp, preţul poliţelor de asigurare în Bulgaria este mai mic decât în România.

O altă problemă ar fi că asiguratorii nu au cum să facă o evaluare personală a riscului când este vorba de un şofer român deoarece nu deţin nici un fel de informaţii despre persoană respectivă. Din punctul de vedere al asiguratorilor din România, problema cu maşinile înmatriculate în Bulgaria este faptul că ei plătesc despăgubirile persoanelor afectate de accidentele rutiere, dar apoi îşi încasează banii cu o mare întârziere.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ileana Stana-Ionescu şi Sebastian Papaiani, câte o stea pe Walk of Fame din Bucureşti

Lansare de carte la Torino: „Oasi di sabbia”, de Valeriu Butulescu