Menu
in

Război total în PDL. Pleacă Pinalti, Flutur şi Berceanu cer demisia întregii conduceri

După eşecul înregistrat la locale, mai mulţi lideri de filială PDL cer răspicat demisia actualei conduceri a PDL. Soarta lui Emil Boc şi a celorlalţi pare a fi pecetluită.

Plecarea ex-ministrului Sorina Plăcintă la PNL, după modelul Sorin Frunzăverde, i-a înfuriat şi mai tare pe democrat-liberalii din aşa-numita „gardă veche”. Profitând de faptul că astăzi este programată şedinţa Comitetului Director de analiză a rezultatelor înregistrate în alegerile locale, greii partidului, înlăturaţi din prim-planul PDL la congresul din mai 2011, au cerut, fără perdea, demisia întregii conduceri actuale. Adică, nu doar a lui Emil Boc, în mod simbolic, ci organizarea cât mai rapidă a unei Convenţii Naţionale.

„Nu poţi să vrei să fii şef şi când se întâmplă ceva să nu ai nici o responsabilitate (…). Trebuie ca întregul Birou Permanent Naţional, conducerea centrală naţională a partidului, să-şi dea demisia şi să facem un congres mare de 5.000 de oameni, cum am făcut totdeauna – în afară de ăsta ultimul, mai aranjat aşa – în care să decidă cine să conducă şi mai ales când să conducă”, a declarat Radu Berceanu. Cât despre scorul deosebit de slab înregistrat de partid la alegerile de duminică, liderul PDL Dolj a arătat că responsabilitatea aparţine democrat-liberalilor şi că nu crede în explicaţii de genul „ne-am jertfit pentru popor, care nu ne-a înţeles”. Nu în ultimul rând, acesta a atras atenţia că PDL poate rămâne, la alegerile din toamnă, în afara Parlamentului, chiar dacă va obţine 25% din voturi (ca urmare a modificării sistemului electoral).

Pinalti demisionează de la şefia PDL

Gheorghe Ştefan a declarat, astăzi, că demisionează din funcţia de vicepreşedinte al partidului. „Eu vă pot spune ce voi face eu. Ştiu ce voi face eu: voi demisiona din funcţia de vicepreşedinte al PDL la nivel naţional. Restul pot să facă ce vor. Ca vicepreşedinte consider că rezultatul este nesatisfăcător, am demnitate şi demisionez”.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a anunţat că va cere depunerea mandatului întregii conduceri democrat-liberale. „Depunerea mandatului Biroului Permanent este oportună”, a declarat Flutur precizând că va cere acest lucru în şedinţa Colegiului Director.

Şi Monica Macovei vrea ca discuţiile să se poarte cu mandatele pe masă. Ioan Oltean face însă opinie separată şi este prudent în declaraţii: „Sunt suficient de conştient de ceea ce trebuie să fac, dar asta nu aici, ci în cadrul Colegiului Director. Vă asigur că va fi o măsură care va viza reaşezarea partidului şi revigorarea lui. Orice măsură care vizează reaşezarea partidului este susţinută de mine, indiferent care este ea. Pentru că mai presus de orice este ca partidul să depăşească acest moment dificil şi să se pregătească pentru alegerile din toamnă”.

Ce filiale vor congres extraordinar

În favoarea organizării rapide a unei convenţii se pronunţă şi şeful PDL Arad, Gheorghe Seculici. „Mereu schimbările de acest gen sunt potrivite. Cred că, dacă schimbările erau făcute mai demult, astăzi PDL nu avea aceste rezultate la alegeri şi puteam să nu ajungem în faza de a intra în opoziţie”, a declarat Seculici pentru Mediafax. Amintim că PDL Arad se poate lăuda cu o dublă victorie: noi mandate pentru Gheorghe Falcă (Primăria Arad) şi Nicolae Ioţcu (CJ Arad).

Şi liderului PDL Hunedoara, Dorin Gligor, îi surâde înlăturarea actualei conduceri a partidului, considerând că unii dintre cei aflaţi la şefia PDL nu au mai făcut politică, ci doar „au semnat pre-zenţa la guvernare”. „Trebuia să ieşim din alegeri (alegerile interne din mai 2011 – n.r.) ca un partid întărit. Iar noi am intrat cu Boc preşedinte şi Blaga secretar general şi am ieşit cu Boc preşedinte şi Oltean secretar general, deci pe minus”, a mai arătat Gligor.

Un congres extraordinar în cel mult o lună şi jumătate cere şi preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu. „Cred că trebuie schimbări rapide, pentru că altfel în toamnă o să avem probleme mai mari decât acum”, consideră Avrigeanu. Aceeaşi idee, a reorganizării PDL, vine şi de la PDL Constanţa, dar şi de la Cristian Poteraş, ex-primarul sectorului 6 (pierzător duminică în faţa liberalui Rareş Mănescu). „îl felicit pentru că a câştigat alegerile de la Cluj (pe Emil Boc – n.r.), dar proiectul politic a eşuat”, a arătat Poteraş. Acesta a anunţat ieri că-şi pune mandatul de lider al PDL Sector 6 la dispoziţia colegilor de partid.

Mult mai rezervaţi în declaraţii publice, deşi este evident că-şi doresc plecarea actualei conduceri, au fost Vasile Blaga şi Adriean Videanu. În timp ce al doilea a arătat că ar fi mai important pentru partid să „intre în logica de campanie” pentru viitoarele alegeri decât să se ocupe de un congres, primul şi-a sfătuit colegii să-şi exprime punctele de vedere doar în interiorul PDL.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version