in

S.O.S. Criză gravă de ciobani în România: «Au plecat toți în Italia la 1.000 de euro pe lună»

Proprietarii de stâni din România sunt disperați că nu găsesc ciobani. Tot mai puțini sunt dispuși să stea în ploaie, vânt și frig și să meargă pe jos kilometri întregi cu turmele de oi. Iar cei care făceau meseria aceasta au plecat în masă la muncă, în Italia, pe 1.000 de euro pe lună, tot la stână, anunță Știrile ProTV, într-un reportaj pe această temă.

Proprietarii de stâne le oferă salarii și de două mii de lei, plus mâncare, băutură și chiar haine. Unii au montat televizoare la stănă și au făcut abonament la internet, că să nu stea ciobanii singuri în vârf de munte, însă tot nu au găsit doritori.

Un patron de stână din Prahova descrie oferta lui: “Caut cioban, pe perioade mai lungi, oferim mâncare, țigări, cafea și să fie foarte serios. Se dă și țuică, și vin, cu moderatie.”

Nu și-a imaginat cât de greu îi va fi să găsească ciobani. În ultima perioadă, nimeni nu mai pare dispus să se înhame la o asemenea muncă. Rareș Constantinescu, patron de stână, spune că ciobanii nu stau fără Internet: “Vin, stau o lună, două săptămâni, pleacă acasă și nu mai vin. Băiatul pe care îl am cu oile are treaba cu facebook-ul, că nu stă fără”.

Ion Ivanoiu, patron de stână, povestește: “Căutăm prin orice mijloace, pe internet, prin ziare, niște familii ca să putem să le aducem la stână. Cazare, dacă au copii să îi dăm la școală, numai să găsim oameni să putem să îi ținem la stână.” Mulți patroni au renunțat la oi, negăsind ciobani.

Ciobani precum nea Miron, care lucrează de 50 de ani la stână, nu se mai găsesc. Miron Mierliță, cioban, declară: “Nu mai vine, că e cea mai grea meserie. Ziua le păzești, te plouă, te ninge, te bate vântul, noaptea iar le păzești, că vine ursul, vine lupul. Salariu cel mai mic să fie 20 de milioane, cel mai mic, mâncare și condiții, ca să mai vie ciobani.”

Chivasso, doi ciobani români, executați în stil mafiot, uciși cu mai multe lovituri de cuțit

Bolnavi și deshidratați, au fugit de frica ciobanilor din Sardinia: ”Ne maltratau”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

În timp ce numărul săracilor explodează, la Brescia s-a deschis Doggye Bag, un magazin cu prăjituri pentru câini

Cap are, creier îi mai trebuie. Un doctor italian a transplantat pentru prima dată un cap de om