Menu
in

Sărbători în diaspora fără produse tradiționale. Controale la sânge în bagaje la Otopeni: Interzis să scoți carne de porc din România

Pachetul de Crăciun pentru românii din străinătate trece pe la control. Vameşii verifică portbagajul celor care ies din ţară. Autorităţile se tem că în pachetul cu mâncare tradiţională s-ar putea ascunde şi virusul pestei porcine. Produsele din carne de porc trec frontiera doar dacă au o etichetă care spune clar de unde vin şi dacă sunt sigure.

primul an în care românii nu mai au voie să transporte carne de porc cu avionul. Restricţiile sunt impuse din cauza pestei porcine. Problema pestei porcine a determinat autorităţile să ia măsuri, astfel că, este pentru ultima dată în ultimii 28 de ani când românii stabiliţi în străinătate nu vor mai avea mâncăruri tradiţionale pe masa de sărbatori.

Nu era voie nici înainte, dar cu toţii le strecurau prin bagaje, căci controalele n-au fost extrem de riguroase. Acum, când pesta porcină a lovit mai bine de jumătate de ţară, unde a făcut ravagii în gospodării şi ferme, restricţiile se înăspresc. Mai ales că focarele se extind în continuare.

Și aeroportul din Otopeni este plin, zilele acestea, de români care merg în vizită la rudele din străinătate. Vor să le facă o bucurie de Crăciun, iar asta include şi mâncarea tradiţională, pusă bine în bagajul de cală. Măsurile luate de autorităţi nu par, însă, să îi sperie pe români.

Kanald Tv a intervievat câțiva români prezenți la aeroportul din Otopeni. O  femeie din Bârlad s-a schimbat la faţă când a aflat că există riscul ca bucatele din carne de porc, pregătite de ea cu atâta migală, s-ar putea să nu mai ajungă la fiul ei, stabilit de 10 ani în Madrid. „Înainte plecam cu şuncă, cârnaţi, cu puţin vin.”

Cel mai recent bilanţ arată că numărul focarelor de pestă porcină africană era de peste o mie de cazuri în aproape 300 de localităţi din ţară. Focare au fost găsite inclusiv în apropierea Aeroportului Otopeni, în Tunari, la stâna unui cioban. Și există și riscul ca exporturile de carne din porc să fie interzise.

În acest moment, în mai multe țări din Europa este deja interzis să se aducă preparate din carne de porc din țările afectate de pestă, Bulgaria fiind una dintre ele.

Pesta porcină face ravagii în România şi dă idei hoţilor: falşi veterinari iau animalele sănătoase din curţile oamenilor

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version