in

Schengen/Romania, respinsă

Surse din cadrul diplomaţiei europene susţin că România şi Bulgaria nu vor fi admise ȋn spaţiul Schengen ȋn 2011, relatează AFP, citată de Mediafax. Hotărârea privind aderarea României şi Bulgariei urmează să fie luată ȋn cadrul Consiliului miniştrilor de interne al Uniunii Europene, prevăzut pentru 24 februarie. Decizia va ţine cont de rezultatele Raportului de evaluare privind controlul frontierelor. Dar, diplomaţi europeni care au cerut să rămână anonimi, susţin că, ȋn urma evaluării, experţii au ajuns la un rezultat negativ. Mai precis, graniţele Bulgariei nu sunt considerate a fi ȋndeajuns de sigure pentru spaţiul Schengen.

„Aderarea ȋn martie este moartă. Nici o decizie nu va fi luată, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Şi nu putem să admitem România fără Bulgaria”, a explicat unul dintre diplomaţi, sub acoperirea anonimatului.

Un alt diplomat a amintit că Bulgaria şi România nu sunt singurele state care au fost iniţial respinse: „Amânarea aderării la spaţiul Schengen nu trebuie să fie considerată o sancţiune. Grecia a fost respinsă de trei ori de către Germania ȋnainte de a fi, ȋn final, admisă, iar actualitatea arată că Germania avea dreptate să o blocheze, deoarece Grecia are ȋn continuare probleme cu asigurarea securităţii la frontiera sa cu Turcia”.

Miniştrii de interne ai Franţei şi Germaniei, Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere,  au trimis Comisiei Europene, la sfârşitul lunii decembrie, o scrisoare ȋn care susţin că aderarea României şi Bulgariei la Schengen ȋn martie 2011 este „prematură” . In scrisoare se mai precizează că România şi Bulgaria mai au de făcut „progrese ireversibile” ȋn lupta ȋmpotriva corupţiei şi crimei organizate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ramona Bădescu, rubrică pentru români

Noi reguli privind circulaţia rutieră în Republica Ungară