Menu
in

Se golesc spitalele. 11.000 de medici au emigrat. Autorităţile nu pot împiedica exodul

Numai anul trecut, aproape 3.000 de doctori au cerut certificate care să le permită să lucreze în afara ţării, cifra totală după aderarea la UE a celor care au plecat să muncească pe alte meleaguri depăşind 11.000. Doctorii de familie pleacă cel mai uşor.

Uriaşul deficit de doctori din ţările vestice ale Uniunii Europene deschide larg porţile doctorilor români. Numai anul trecut, un număr de 2.841 de medici au solicitat certificate profesionale colegiilor medicilor din întreaga ţară pentru a putea pleca să lucreze în străinătate.

Medicii de familie, chirurgii şi ATI-ştii sunt cei mai căutaţi. Certificatele amintite, obligatorii în ţările UE, atestă faptul că doctorii au avut o conduită optimă şi descriu evoluţia lor profesională. Din 2007, au plecat să lucreze în afara ţării peste 11.000 de doctori.

Medicii de familie conduc detaşat clasamentul celor care au ales străinătatea anul trecut, cu aproape 850 de certificate eliberate.

7.000 de lire lunar pentru un medic de familie

„În UE există un deficit de 150.000 de medici, iar o ramură mai puţin ocupată este medicina de familie. Un doctor român care câştigă în ţară 2.300 de lei ajunge în Marea Britanie la un salariu lunar de 5.000 – 7.000 de lire. La noi, un medic cu mai puţin de 1.500 de pacienţi pe listă nu poate supravieţui”, vin explicaţiile şefului Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

Pe lângă chirurgi, au plecat şi peste 123 de anestezişti, în condiţiile în care în România deficitul în această specialitate este uriaş (am avea nevoie de 1.500 de doctori şi avem doar 684).

Peste zece mii de medici au plecat din ţară în intervalul 2007-2012, universităţile de medicină „au produs” şapte mii de rezidenţi, deficitul în foarte multe unităţi sanitare fiind tot mai mare. Cei mai mulţi medici care au emigrat anul trecut provin din Bucureşti – 733 şi din judeţele Cluj – 427, Iaşi – 256, Timiş, – 394. Şi la Braşov este criză de medici. Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă are nevoie de 10 medici.

Băsescu despre restructurările din sănătate: „7 concediaţi, un singur nou angajat”

Strategia Guvernului de reducere a aparatului bugetar îşi arată colţii. Sistemul de sănătate este deja într-o criză de personal, a declarat preşedintele Traian Băsescu. El susţine necesitatea unei „reechilibrări” a acestei strategii, însă nu renunţă la ideea de bază: la 7 concediaţi, un singur nou angajat.

„Va continua procesul de restructurare pe cale naturală. În continuare vom menţine legislaţia care da dreptul la 7 oameni care pleacă din sistem sa vina unul. Dar in perioada următoare va trebui organizata o reechilibrare pentru ca sunt unele sectoare care au intrat in criza de personal, cum ar fi sănătatea”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu „ideea restructurării bugetarilor este aceeaşi, la 7 concedieri un singur nou angajat”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version