in

Se închid spitalele. Medicii şi pacienţii protestează

România rămâne cu 273 de spitale. Decizia va intra în vigoare de la 1 aprilie. Ministerul Sănătăţii a decis ca din cele 435 de spitale care există în prezent 111 să fie comasate, iar celelalte 71 să fie transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. Măsura nu este vazută cu ochi buni nici de cadrele medicale, nici de pacienţi. În ultimele zile au avut loc proteste la mai multe spitale din ţară care sunt vizate de comasare. Medicii văd această măsură ca “lipsită de logică” şi “un pas înapoi” pentru România.

În Vâlcea, proteste majore au fost la anunţul că Spitalul Orăşenesc Brezoi, aflat în reabilitare din fonduri europene, va deveni cămin de bătrâni. Cadrele medicale, pacienţi sau simpli cetăţeni au început să strângă semnături pentru a salva unitatea de la desfiinţare.

Câteva sute de oameni au protestat de asemenea în faţa Primăriei din Babadag, judeţul Tulcea, împotriva intenţiei Guvernului de închidere a Spitalului Orăşenesc din localitate şi transfomarea acestuia în cămin de bătrâni.

„Nu ne luaţi spitalul!”, „Nu vă bateţi joc de noi!”, au scandat oamenii. Pacienţii au fost în număr mare la protest încercând să-şi facă fiecare auzită vocea pe cât posibil. „Să nu se închidă, noi suntem în majoritate oameni bătrâni care nu avem posibilitatea să ne deplasăm la Tulcea, la 50 de kilometri. Cum ajungem noi acolo?” Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, susţine însă că reabilitarea sistemului de sănătate nu poate fi realizată fără aplicarea acestor măsuri extreme. Deputatul PSD Nicolae Banicioiu a declarat că decesele în spitale, în urma comasării acestora, vor creşte „extraordinar” în 2011, la peste 65.000 de oameni, iar 20% dintre români nu vor mai avea acces la sistemul de urgenţă.

Sistemul de sănătate românesc este în moarte clinică de o bună perioadă de timp: 10.000 de oameni sunt infectaţi din cauza mizeriei din spitale, mii de medici pleacă în străinătate, iar pacienţii, deşi plătesc lunar contribuţia pentru sănătatate, sunt nevoiţi să achite tratamente costisitoare. Sistemul este finanţat în proporţie de 90% de banii pe care românii îi virează din salariu. Din păcate nu există însă control asupra banilor care intră în sistem, nu avem manageri motivaţi, spitalele sunt suprapopulate şi întregul sistem falimentar. Sănătatea este ultima grijă a statului român, în vreme ce străinii au declarat-o demult prioritate zero. Până acum peste 10.000 de medici au părăsit România, iar alţi 60% se pregătesc să emigreze în viitorul apropiat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Multiculturalismul, ecouri în Moldova

Cine a fost Sfântul Valentin?