in

Senatul l-a salvat pe Dan Şova de cătuşe. Darius Vâlcov, fost şef peste Finanţe, poate fi arestat

Senatorii au respins astăzi cererea de arestare a fostului ministru de Transporturi Dan Şova, care nu a întrunit decât 79 de voturi din cele 85 necesare. În cazul fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, senatorii au decis încuviinţarea reţinerii şi arestării sale cu 97 de voturi „pentru”. Înaintea votului, Şova le-a cerut senatorilor să nu voteze trimiterea lui în arest. În schimb, Darius Vâlcov le-a cerut colegilor săi să fie de acord cu cererea procurorilor.

În discursul dinaintea votului pentru ridicarea imunităţii, Dan Şova le-a cerut senatorilor să nu fie de acord cu trimiterea lui în arest. ”Nu voi protesta dacă un procuror mă anchetează, dar am obiecţii când se cere arestarea preventivă. Nu cred că reţinerea şi arestarea rezolvă problema. Trimiterea în judecată a acestui dosar, am obosit, de ani de zile se discută, îmi doresc ca domnul procuror să trimită acest dosar în instanţă şi să ne judecăm. Nu voi fi ipocrit să vă spun să votaţi aşa cum doriţi.

O să vă rog cu prietenie, onoare şi colegialitate să înţelegem un lucru. Cum ne putem noi gândi că un om s-ar putea apăra din detenţie? Dacă vorbim de egalitate, de posibilitate de a te apăra, acest lucru se poate face doar în libertate. De când a început acest dosar, alerg să-mi demonstrez nevinovăţia. CIneva trebuie să-ţi demonstreze nevinovăţia. Mă supun şi acestui lucru nefiresc. Vă rog să-mi daţi posibilitate, repsingând cererea procurorilor, să mă pot apăra ca om liber. Veţi constata că nu aţi greşit”, a afirmat Şova.

Senatorul a declarat că şi-a început ziua într-un mod foarte plăcut, la grupul de rugăciune. De altfel, înainte de votul senatorilor, Dan Șova a fost miruit de Florina Jipa, colega sa din grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

”Este Buna Vestire, vreau în primul rând să fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi şi să se facă aşa cum vrea El. Am fost întotdeauna onorat să vorbesc de la tribună, şi azi, deşi e un moment delicat în privinţa mea, pentru că o cerere pentru reţinere şi arestare, pentru o presupusă faptă de complicitate morală la abuz în serviciu”, a continuat fostul ministru.

Vâlcov, vot de ziua lui

În cazul fostului ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, senatorii l-au ascultat pe acesta și au votat pentru ridicarea imunității. Astfel, Vâlcov a rămas fără imunitatea parlamentară și poate fi arestat oricând de procurorii DNA.

„Vă rog să lăsaţi justiţia să spună dacă trebuie să fiu reţinut sau arestat. De aceea, solicitarea mea pentru dumneavoastră este ca astăzi să daţi un vot “Da”. Fiind şi ziua mea, cred că este o rugăminte în plus. Rugăminte pe care v-o fac, de a nu mă pune în situaţia de a-mi da demisia din funcţia de senator pentru a ajunge în faţa instanţei”, a spus fostul ministru de la tribuna Senatului.

Dan Şova şi combinatele Turceni şi Rovinari

Anchetatorii au cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova, în dosarul în care acesta era deja urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu contractele dintre casa sa de avocatură „Şova şi Asociaţii” şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

Şova este acuzat de DNA că, în cursul lunii februarie 2015, ar fi depus la DNA 11 procese verbale care să justifice aceste contracte şi care să arate că el nu este implicat în ele, însă care ar fi false, spun procurorii. De asemenea, Şova mai este acuzat că în 2010 a ordonat distrugerea hard-disk-urilor de la casa sa de avocatură, pentru a ascunde urmele contractelor cu cele două complexuri energetice.

Procurorii DNA spun că Dan Şova a beneficiat de contracte de asistenţă juridică în valoare totală de 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii. Şova este acuzat că a insistat pe lângă directorul Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea, urmărit penal şi el în acest dosar, pentru a obţine contractele de asistenţă juridică. De asemenea, directorul Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurenţiu Ciurel, este şi el urmărit penal în acelaşi dosar.

În cadrul audierilor din comisia juridică, Dan Şova a susţinut că este nevinovat, spunând că el, de fapt, a fost cel care a salvat complexurile energetice Turceni şi Rovinari şi că ”ar merita o statuie ecvestră în Gorj”.

Dosarul lui Vâlcov: procurorii susţin că lua mită în cimitire

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, joi, 19 martie, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Potrivit procrurorilor, fostul ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a primit „comisionul” în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că au fost situaţii în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir.

Ulterior, procurorii DNA au cerut un nou aviz pentru începerea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea preventivă pe numele său, de data aceasta pentru fapte făcute în calitate de ministru şi senator. Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. El s-ar fi folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de fostul ministru al Economiei, dar erau administrate prin interpuşi.

Darius Vâlcov a obţinut, astfel, arată procurorii anticorupţie, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii din Ucraina nu vor să moară în războiul altora

Român mort de frig la Lugo. Avea 52 de ani