in

Sistemul sanitar în suferinţă: jumătate din medicii din România au emigrat

După aderarea României la UE, numărul cadrelor medicale care au ales să părăsească România din cauza salariilor mici a ajuns la cifre record.
În ultimii 6 ani au emigrat peste 15.000 de medici, mai mulţi decât cei care sunt acum operativi în sistemul sanitar românesc.

Colegiul medicilor anunţă că 2.600 de doctori au plecat numai în 2013 să lucreze în spitale din străinătate. Astfel, numărul total al celor care au părăsit România în ultimii şase ani trece de 15.000.

Numărul medicilor care au părăsit sistemul în 2013 ar putea fi chiar mai mare, deoarece datele Colegiului Medicilor se referă la primele 10 luni ale anului. Destinaţiile preferate de doctori sunt, în ordine, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia.

De altfel, un studiu recent apărut arăta că cei mai mulţi medici străini care lucrează în Germania provin din România.

Medicii sunt atraşi în străinătate, în primul rând, de salarii. În România, un medic are un salariu de bază cuprins între 200 şi 1.500 de euro, în funcţie de vechime, pe când în străinătate venitul lunar pleacă de la 1.700 de euro şi poate ajunge până la 12.000 de euro.

Plecarea doctorilor se face din ce în ce mai simţită în spitale. Acum doi ani, erau angajaţi 20.000 de medici şi acopereau doar 70 la sută din nevoile sistemului. Astăzi, în spitale mai sunt mai puţin de 15.000 de medici, mai puţini decât cei care au plecat.

Exportăm mai mult decât producem

Pierd pacienţii din cauza acestui exod, dar pierde şi statul. Pentru formarea unui singur medic, timp de şase ani, statul cheltuieşte aproximativ 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, 51.000 de lei în total. Exodul doctorilor a costat statul peste 3,5 miliarde de lei numai în ultimii şase ani.

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a prezentat consecințele acestui fenomen.

„Nu se poate asigura calitatea actului medical de o persoană care acoperă unul, două, sau trei posturi vacante, pentru că sistemul trebuie să funcționeze. În al doilea rând, apare sentimentul de insatisfacție la medicii care nu se pot realiza profesional pentru că vor să facă și nu pot. Toate pleacă de la finanțarea sistemului. România rămâne țara care alocă cel mai puțin pentru sănătate din toate țările Uniunii Europene și pe penultimul loc din Europa. Dacă vrem să oprim acest exod, trebuie să finanțăm corect sistemul. Universitățile de medicină nu pot să pună pe piața muncii mai mult de 2.500 de doctori, iar în condițiile în care pleacă 3.000 de medici pe an, avem un export mai mare decât producem”, a precizat Vasile Astărăstoae.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Programul evenimentelor organizate de Institutele Culturale Românești cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Bătaie pe locurile la cules căpşuni în Spania, sute de femei la coadă la Agenţia de Şomaj Vaslui