in

SONDAJ/ Generozitatea românilor: 8 din 10, dispuşi să ajute săracii africani

Opt români din zece sunt în favoarea acordării de ajutor pentru dezvoltare pentru a sprijini oamenii din întreaga lume să iasă din sărăcie, o medie apropiată de cea din Uniunea Europeană, relevă un sondaj făcut public miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeană.

Astfel, conform rezultatelor unui nou sondaj eurobarometru, 28 la sută dintre români consideră 'foarte important' ajutorul UE pentru persoanele sărace din ţările în curs de dezvoltare, 49 la sută consideră 'destul de important' un astfel de ajutor, 14 la sută – 'total neimportant', iar 9 la sută au răspuns 'nu ştiu'.

La nivelul UE, 36 la sută dintre cetăţeni consideră 'foarte important' un astfel de ajutor, iar 49 la sută – 'destul de important'. Totuşi, autorii studiului notează că sprijinul de ajutor pentru dezvoltare s-a diminuat în ultimul an. Majoritatea respondenţilor (70 la sută) consideră că Africa Subsahariană este zona care are cea mai mare nevoie de ajutor în lupta împotriva sărăciei.

Pe următoarele poziţii la acest capitol sunt Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (33 la sută) şi subcontinentul indian (25 la sută). Majoritatea cetăţenilor UE (84 la sută) sprijină, de asemenea, ideea direcţionării în mare măsură a ajutorului către buna guvernanţă şi drepturile omului în ţările în curs de dezvoltare.

Conform aceluiaşi sondaj, europenii sunt gata să participe activ la ajutorarea săracilor – jumătate din cetăţenii UE sunt dispuşi să plătească mai mult pentru cumpărăturile lor cotidiene (de exemplu, pentru produsele provenite din comerţul echitabil) dacă ştiu că acest lucru ar fi în beneficiul ţărilor în curs de dezvoltare. "Cetăţenii europeni transmit un mesaj clar politicienilor din UE şi din afara acesteia: chiar şi în perioade dificile din punct de vedere economic, ei se angajează cu fermitate, în continuare, să îi ajute pe alţii să iasă din sărăcie.

Această generozitate trebuie să fie însoţită de responsabilitate politică. Trebuie să fim mai eficienţi şi mai transparenţi în a face cunoscute rezultatele ajutorului nostru şi în a dovedi că fondurile aduc o schimbare reală", a afirmat comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, citat într-un comunicat. El a precizat că forumul la nivel înalt privind eficacitatea ajutorului care va avea loc săptămâna viitoare la Busan, în Coreea de Sud, va reprezenta o oportunitate-cheie pentru a analiza modalităţile prin care ajutorul să fie şi mai eficace, exprimându-şi satisfacţia pentru sprijinul cetăţenilor în acest sens.

Tinerii europeni (cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani) şi-au exprimat susţinerea puternică pentru politica de dezvoltare, relevă sondajul. Nouă din 10 tineri consideră că ajutorarea săracilor este importantă, iar 41 la sută cred că este 'foarte importantă', în comparaţie cu 35 la sută din persoanele cu vârsta de peste 40 de ani chestionate. Tinerii şi-au manifestat de asemenea cel mai puternic angajament personal faţă de această cauză, 53 la sută dintre tineri şi 60 la sută dintre studenţi fiind dispuşi să plătească un preţ mai mare pentru produse (de exemplu, cele provenite din comerţul echitabil) dacă acest lucru ar fi în beneficiul populaţiei sărace din lume. Tinerii îşi exprimă, totodată, cea mai mare susţinere pentru respectarea promisiunii de a creşte nivelurile ajutorului (69 la sută, media pentru toţi respondenţii fiind de 62 la sută).

Sondajul mai relevă că 62 la sută dintre cetăţenii europeni sunt în favoarea creşterii ajutorului pentru dezvoltare la cel puţin 0,7 la sută din venitul naţional brut al Uniunii Europene până în 2015. Sondajul Eurobarometru special 375 – 'Schimbarea lucrurilor în lume: europenii şi viitorul ajutorului pentru dezvoltare' – a fost efectuat în cele 27 de state membre ale UE în septembrie 2011.

Au fost intervievaţi 26.856 de europeni cu vârste de peste 15 ani. Sondajul şi-a propus să evalueze opiniile cetăţenilor privind ajutorul pentru dezvoltare şi cooperare pentru dezvoltare în viitor, înainte de reuniunea la nivel înalt privind eficacitatea ajutorului care va avea loc la Busan, Coreea de Sud, între 29 noiembrie şi 2 decembrie. În octombrie 2011, Comisia Europeană a prezentat "O agendă a schimbării" pentru politica UE în materie de dezvoltare.

Propunerile stabilesc o abordare mai strategică a UE pentru reducerea sărăciei, inclusiv printr-o alocare mai bine direcţionată a fondurilor de ajutor pentru dezvoltare. Uniunea Europeană în ansamblul său (statele membre plus EuropeAid, fondurile gestionate de Comisie) este cel mai important furnizor de ajutor oficial pentru dezvoltare la nivel mondial şi ajută oameni în peste 150 de ţări. În 2010, UE a furnizat 53,8 miliarde euro (peste 50 la sută din ajutorul acordat la nivel mondial).

Sursa: Agerpres

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii din UK preferă bonele ardelence şi oferă salarii de minim 250 de euro pe săptămână

Video/ “Trenuleţul Poporului”: vezi cum s-au distrat fanii lui Dan Diaconescu la Anagnina