Menu
in

Sondaj: USL ar fi votată de 52,1% dintre români

Uniunea Social-Liberală domină în continuare în preferinţele românilor, chiar dacă în sondaje se află în scădere. Peste jumătate din alegătorii din România (52,1%) ar vota USL la alegerile legislative din decembrie, în timp ce 21,3% ar opta pentru Alianţa pentru o Românie Dreaptă, relevă un sondaj de opinie al companiei Public Affairs, dat publicităţii duminică, 21 octombrie.

De asemenea, 11,7% dintre subiecţi au declarat că ar vota la parlamentare cu PP-DD, iar 6%, cu UDMR.

Potrivit estimărilor, Camera Deputaţilor ar putea să aibă următoarea configuraţie: USL – între 219 şi 239 mandate, ARD – între 68 şi 78 mandate, PP-DD – între 34 şi 47 mandate, UDMR – între 19 şi 21 mandate şi minorităţile – 18 mandate.

Un sondaj CSOP efectuat la cererea PDL cotează USL la 48%, ARD la 23%, PP-DD 14% şi UDMR 5% din intenţiile de vot.

Ponta, văzut bine de români

Sondajul mai relevă faptul că mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (54,5%) au o părere favorabilă despre premierul Victor Ponta, în timp ce 29% au o părere nefavorabilă despre el, iar alţii 16% declară că nu îl cunosc. În acelaşi timp, 66,1% dintre respondenţi au o părere nefavorabilă despre preşedintele Traian Băsescu, în timp ce doar 19,3% au o părere bună. Un procent de 14,6% dintre cei intervievaţi susţin că nu îl cunosc pe Traian Băsescu.

După premierul în funcţie, pe locul următor în topul favorabilităţii se situează fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, cu 49,4%, urmat de preşedintele PNL Crin Antonescu, 46,1%, liderul ARD Mihai Răzvan Ungureanu, cu 29,6% şi George Becali, cu 29,4%.

Pe locul al doilea în clasamentul nefavorabilităţii, după Traian Băsescu, se situează Dan Diaconescu, cu 60,2%, urmat de fostul premier PDL Emil Boc, 57,4%.

În acelaşpi timp, doar 41,2% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de activitatea actualului guvern.

ARD-USL, luptă inegală

Constituită în jurul fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu şi a Partidului Democrat-lIberal, Alianţa România Dreaptă nu a reuşit până în acest moment să coaguleze simpatizanţii dreptei. Contraponderea USL la alegerile din 9 decembrie nu pare capabilă să obţină un scor bun în alegeri astfel încât să i se poată încredinţa formarea guvernului.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că adversarul principal al ARD nu este USL, care „se prăbuşeşte singură, oricum”, ci timpul, întrucât în perioada rămasă până la alegeri alianţa trebuie să demonstreze că reprezintă „alternativa serioasă la guvernare”.

„ştim foarte bine că nu va fi uşor. Dar adversarul nostru principal nu este USL. USL se prăbuşeşte singură, oricum. O vom ajuta să se spargă în bucăţi. Adversarul nostru principal este, însă, timpul, pentru că trebuie să le comunicăm tuturor cetăţenilor cu drept de vot că ARD reprezintă alternativa europeană şi serioasă la guvernare”, a declarat, Mihai Răzvan Ungureanu.

Românii nu sunt interesaţi de de viaţa internaţională

Doar 7,2% dintre români sunt interesaţi în foarte mare măsură de viaţa internaţională, în timp ce 24,6% sunt preocupaţi în foarte mică măsură sau deloc de acest aspect, relevă sondajul realizat de Public Affairs.

În acelaşi timp, doar 27,9% dintre repondenţi sunt convinşi că Uniunea Europeană se află într-o direcţie bună, în timp ce aproape jumătate dintre cei chestionat, 42,6%, afirmă că nu-şi dau seama dacă UE se află într-o direcţie bună sau greşită în ceea ce priveşte ieşirea din criza economică.

În ceea ce priveşte activitatea preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, 41,2% dintre respondenţi s-au declarat destul de mulţumiţi, 7,4% sunt foarte mulţumiţi, în timp ce 24,5% au spus că sunt foarte nemulţumiţi, iar 27,0% foarte nemulţumiţi.

Totodată, 62% dintre cei care au participat la sondaj cred că Germania are o influenţă mai degrabă pozitivă asupra evenimentelor din lume. În topul percepţiei influenţei pozitive, Germania este urmată de Marea Britanie cu 58,7%.

Personalitatea internaţională cu notorietatea şi favorabilitatea cele mai mari este preşedintele SUA Barack Obama, 72,3% dintre români având o părere favorabilă despre el.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version