in

Sorin Oprescu, 30 de zile după gratii. Edilul Bucureştiului a fost prins cu mita-n sac

Edilul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită și arestat preventiv pentru 30 de zile. Oprescu a fost prins primind 25.000 euro de la patru denunţători, suma parvenindu-i printr-un intermediar. Operaţiunea s-a derulat sub supravegherea anchetatorilor, banii fiind marcaţi.

În maşina lui Sorin Oprescu procurorii au găsit sâmbătă noaptea 5.000 de euro din cei 25.000. Diferenţa de 20.000 euro se afla în casa sa din Ciolpani, care a fost percheziţionată de anchetatori. Ieri, de la ora 6.00 şi până aproape de 14.30, Oprescu a asistat la percheziţie, în urma căreia anchetatorii au ridicat mai multe cutii cu documente, iar primarul a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei.

De altfel, ieri dimineaţă, procurorii DNA au efectuat percheziții în mai multe locuri din Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov.

În Bucureşti, printre instituţiile vizate în acest sens s-au mai aflat, pe lângă Primăria Capitalei, şi Administraţia Cimitirelor, respectiv Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti“. Pe lângă Oprescu, vizaţi sunt şi alţi funcţionari, o parte din ei fiind duşi încă de ieri la audieri. Au mai fost reținute alte trei persoane, inclusiv fostul șofer al primarului general.

Oprescu folosea aparat de bruiaj

Operaţiunea de capturare a primarului a fost bine pusă la punct de procurorii anticorupţie, care au beneficiat tot timpul de ajutorul ofiţerilor SRI. Nu a fost simplu, pentru că primarul lua mita la casa sa din Ciolpani. „Inculpatul avea un foişor în curtea imobilului în care se află un aparat de aproximativ 100 X 75 cm în care sunt obligaţi să îşi lase telefoanele mobile atunci când discută în foişor. Aparatul avea rolul de a bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate”, le-a povestit denunţătorul anchetatorilor. Astfel, pentru a avea probe de neclintit, sâmbătă, înainte ca denunţătorul să-i dea mita primarului, anchetatorii şi-au notat toate seriile de pe bancnotele care urmau să ajungă la edil. Ulterior, denunţătorul s-a dus acasă la Sorin Oprescu unde era aşteptat şi i-a dat mita. Martorul le povestise anterior procurorilor că de regulă îi dă mita primarului într-o pungă de cadouri din carton. „Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa, într-o pungă de carton, tip pungă de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una dintre cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună banii acolo, ceea ce (…) a şi făcut”, arată anchetatorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a edilului.

Povestea șpăgii

Edilul a fost „turnat” de mai multe persoane, atât colaboratori, cât şi oameni de afaceri care nu au mai suportat să cotizeze parte bună din profitul pe care îl realizau către primar şi reţeaua din care acesta făcea parte. Procurorii susţin că, la nivelul Primăriei Capitalei, fusese înfiinţat un sistem din care făceau parte mai mulţi angajaţi, printre care şi edilul Sorin Oprescu, prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului general trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, factorilor de decizie din primărie. Iar banii care ajungeau la funcţionarii din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti nu erau puţini.

Mai exact, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă angajaţilor din reţeaua lui Sorin Oprescu. Acesta din urmă avea partea lui: 10 la sută din valoarea contractului, potrivit DNA. De altfel, unul dintre denunţători le-a mărturisit anchetatorilor că în ultimii doi ani i-ar fi dat primarului general circa un milion de euro mită, cu ocazia fiecărei întâlniri acesta înmânându-i lui Oprescu sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro.

Mita de la Primăria Capitalei

Implicarea lui Sorin Oprescu în circuitul şpăgilor ar fi început în 2013 după ce unul dintre directorii din primărie ar fi fost avertizat că va fi concediat pentru că asupra lui există multe suspiciuni de corupţie. Atunci, primarului general i s-a oferit o parte din banii primiţi de directorul mustrat, iar acesta a uitat de acuzaţiile care i se aduceau subordonatului său. Un an mai târziu a fost arestat Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, care a fost reţinut în iunie 2014, fiind acuzat de luare de mită, fals în declaraţii, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

La doar un an distanţă, în plasa procurorilor au mai căzut doi funcţionari corupţi: Cosmin Metescu, funcţionar în cadrul Serviciul Urbanism al Primăriei Municipiului Bucureşti, după ce a primit mită 40.000 de euro, şi Solomon Wigler, consilierul personal al lui Sorin Oprescu arestat pentru trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce primea o mită de 25.000 de euro.

Ambiţiosul primar, care a candidat şi la preşedinţie în 2009 obţinând 3% din voturi, şi-a început cariera politică în PSD, candidând de două ori fără succes la Primăria Generală din partea acestui partid. Când a candidat independent a treia oară, în 2008, a şi câştigat, iar partidul l-a „recuperat“ pe cel care fusese, între timp, senator social-democrat în două legislaturi, prieten al lui Ion Iliescu şi medical său curant. Cu sprijinul PSD, a câştigat un al doilea mandat în 2012.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șeful ICR, Radu Boroianu, vrea ”un minister solid” care să se ocupe de românii din străinătate

Bani de la DRP: Italia are doar un singur proiect care a primit aprobare de finanțare