in

Spitale închise cu preţul vieţii românilor

Doi oameni au murit în România, în condiţii dramatice, în plin proces de reformă a sistemului sanitar. Un bărbat a decedat în Vâlcea, deoarece nu ştia că Spitalul Bălceşti fusese desfiinţat. Alt caz a avut loc în Constanţa, în drum spre spital.

 

De la 1 aprilie, Spitalul Orăşenesc Bălceşti a fost desfiinţat, prin ordin al Ministerului Sănătăţii. Joi, 7 aprilie, un bărbat a murit în timp ce aştepta echipajul medical, chiar în faţa fostului spital din Bălceşti.

Bărbatul avea 41 de ani şi era din comuna vâlceană Laloşu. După ce i s-a făcut rău acasă, el a fost dus cu maşina de către un vecin în faţa clădirii Spitalului Orăşenesc Bălceşti, unde a constatat că unitatea nu mai funcţiona. Rudele bărbatului mort au spus că, după ce au aflat că unitatea medicală este închisă, au sunat la Serviciul de Ambulanţă din Bălceşti, însă singura salvare de pe tură era plecată într-un alt caz de urgenţă. Ulterior, după aproximativ 40 de minute de aşteptare în faţa clădirii spitalului, bărbatul a murit. Rudele bărbatului au precizat că nu ştiau că spitalul fusese închis.

Potrivit directorului medical al Spitalului din Bălceşti, Victoria Sencar, unitatea a fost închisă la 1 aprilie, deşi avea toate specialităţile şi nu avea datorii. Ea a precizat că, în prezent, în spital mai sunt medici şi asistente, care nu şi-au exprimat încă dorinţa de a fi transferaţi la alte unităţi, dar care „nu pot acorda îngrijiri şi asistenţă medicală”.

A murit în ambulanţă

Un alt caz a avut loc în judeţul Constanţa, unde o persoană din localitatea Băneasa a murit în drum spre spital. Bărbatul era cardiac şi i s-a făcut rău la locul de muncă. Colegii l-au dus la cabinetul medical din localitate, singura unitate care mai funcţionează după închiderea spitalului din zonă. Medicii au constatat că suferise un infarct şi au solicitat ajutorul celor de la ambulanţă. Cele două autospeciale din Băneasa erau însă plecate la alte solicitări, aşa că, până au ajuns la bolnav, au trecut aproape 40 de minute. Într-un final, a fost preluat de salvare, însă, în drum spre Constanţa, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator şi a murit.

Copii lăsaţi în voia sorţii

Şi nu sunt singurele cazuri aproape absurde apărute după desfiinţarea spitalelor. 20 de copii care suferă de boli grave sunt pasaţi ca o minge de ping-pong de autorităţile române. Părinţii nu-i pot îngriji corespunzător acasă, dar Ministerul Sănătăţii mai închide un spital. După ce l-a renovat, acum nu mai are bani să îl ţină deschis deşi era singurul din judeţul Vaslui în care erau trataţi copiii bolnavi cronic.

Proteste de amploare

În urma decesului bărbatului din din Bălceşti, judeţul Vâlcea, locuitorii au protestat nemulţumiţi de hotărârea Ministerului Sănătăţii de a închide spitalul din localitate. Oamenii cer demisia ministrului Sănătăţii. Protest de amploare a avut loc şi la Urlaţi, Prahova, unde localnicii şi angajaţii spitalului au ieşit în stradă. Oamenii sunt disperaţi că spitalul s-a închis, şi de acum înainte, în caz de urgenţă, trebuie să meargă zeci de kilometri ca să primească ajutor.

Ministerul a pus lacăt pe 67 de spitale

Ministerul Sănătăţii a decis să închidă 67 de instituţii sanitare cu data de 1 aprilie, după ce Guvernul României a adoptat hotărârea pentru aprobarea raportului analizei unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate. Cele mai multe spitale se închid în judetele Argeş şi Prahova, câte patru. La polul opus se află spitalele din judeţele Brăila, Covasna, Dolj, Harghita, Satu Mare, care rămân intacte. Reorganizarea sistemului sanitar constă în comasări şi reprofilări de spitale. Vor fi comasate 111 spitale şi reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau în centre de permanenţă alte 71 de unităţi. În total, 182 de unităţi sanitare care îşi vor pierde personalitatea juridică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Colf şi badante/ Luni, ultima zi pentru plata contribuţiilor

Antonia Dejeu, românca de pe lista lui Beppe Grillo, candidează la Bologna