in

Statul român îți dă bani să-ți iei mașină și să-ți modernizezi casa, România devine atractivă pentru diaspora

Anul acesta, românii vor putea cere bani de la stat prin patru programe, pentru achiziționarea de mașini și electrocasnice sau pentru îmbunătățirea locuințelor. Este vorba despre Rabla Clasic, Rabla Plus, Rabla pentru electrocasnice și Casa Eficietă Energetic, program care ar putea demara, pentru prima dată, anul acesta. Câteva dintre programele menționate vin însă și cu câteva noutăți pentru cei care vor să le acceseze. Mai exact, prin Rabla Clasic se vor putea cumpăra inclusiv motociclete, iar vehiculele achiziționate prin Rabla Plus nu se vor putea vinde timp de un an de zile.

Programele de finanțare pentru anul 2020 amintite mai sus nu se aplică deocamdată, pentru că încă nu a fost anunțată o dată oficială de la care vor începe. Ca să demareze, fiecare dintre ele trebuie să fie adoptate de autorități și publicate apoi în Monitorul Oficial.

Vă prezentăm mai jos, succint, cum arată fiecare program în parte și care sunt noutățile pentru anul 2020.

Spre deosebire de anul trecut, Programul Rabla Clasic de anul acesta va aduce o creștere a cuantumului ecobonusului la 2.500 de lei, pentru cei care vor să achiziționeze o mașină mai puțin poluantă, iar cei care își cumpără o mașină nouă vor putea primi un ecobonus de 1.000 de lei. Pe de altă parte, cantumul primei de casare rămâne la pragul stabilit anul trecut, respectiv 6.500 de lei.

Mai mult decât atât, beneficiarii Programului vor putea să-și cumpere și motociclete noi, caz în care prima de casare va fi de 3.500 de lei. Ceea ce este important de reținut este că cei care vor dori să își cumpere motociclete noi prin Programul Rabla Clasic 2020, trebuie să știe că vor avea de casat tot o mașină veche și nu o motocicletă, așa cum s-ar putea aștepta.

Programul Rabla Plus 2020 vine și el cu două aspecte diferite față de anul trecut. Mai exact, mașina electrică sau hibridă cumpărată prin Programul Rabla Plus nu va putea fi vândută timp de un an de zile de la achiziționare, iar cei car vor să cumpere motociclete electrice o vor putea face accesând acest program.

Ecotichetele pentru achizițioarea de mașini noi vor fi diferite, în funcție de tipul de autovehicul cumpărat, respectiv 20.000 de lei pentru o mașină nouă electrică hibridă sau 45.000 de lei pentru mașinile pur electrice. De cealaltă parte, pentru achiziționarea de motociclete electrice, statul va oferi maximum 3.500 de lei.

Important de reținut este că Programul Rabla Plus nu presupune neapărat casarea unei mașini poluante pentru cumpărarea uneia noi, mai puțin poluante. Totuși, cei care vor face acest lucru vor putea cumula prima de casare cu un ecotichet.

Anul acesta va continua și Programul Rabla pentru electrocasnice, în aceleași condiții ca anul trecut. Astfel, românii pot scăpa de electrocasnicele vechi, consumatoare mari de energie, și pot obține un voucher pe care să îl folosească la cumpărarea altora noi. Atenție însă că doar unele electrocasnice vechi pot fi înlocuite cu altele noi, prin acest program. Vorbim aici de televizoare, mașini de spălat vase și aparate de aer condiționat portabile.

Tot pentru protecția mediului și pentru eficientizarea energetică, statul român ar putea oferi până la 15.000 de euro celor care vor să-și îmbunătățească locuințele din punct de vedere energetic. Este vorba despre Programul Casa Eficientă Energetic, care ar putea debuta, pentru prima dată, anul acesta.

Programul Casa Eficientă Energetic ar urma să finanțeze sisteme de încălzire, iluminat ecologic și sisteme de izolație termică. Trebuie precizat că acesta nu se adresează numai persoanelor fizice, ci și instituțiilor publice, care la rândul lor ar putea accesa fonduri pentru achiziționarea de echipamente eficiente energetic.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Personal suplimentar care să se ocupe de pensiile internaţionale: ”Cea mai spinoasă situaţie o avem cu Italia”

Câți bani primești dacă ești angajat și intri în carantină sau izolare la domiciliu, din cauza coronavirusului