in

Suspendarea lui Băsescu, ediţia 2011. Opoziţia mai încearcă o dată

Start pentru suspendarea lui Băsescu. Opoziţia consideră că preşedintele a încălcat grav Constituţia, astfel că parlamentarii social democraţi, liberali şi conservatori au anunţat că vor demara procedura de suspendare a şefului statului din funcţie. Uniunea Social Liberală trebuie să convingă teoretic cel puţin 17 parlamentari de la putere sau neafiliaţi să voteze suspendarea preşedintelui pentru a cumula cele 234 de voturi minim necesare, în condiţiile în care USL are pe hârtie 217 parlamentari. Dacă întruneşte majoritatea parlamentară, decizia va avea nevoie de avizul Curţii Constituţionale, pentru ca apoi românii să fie chemaţi la referendum pentru a decide soarta preşedintelui.

Liderii USL au anunţat, luni, 21 noiembrie, că declanşează procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. „Convingerea e că, făcând acest demers, suntem în asentimentul şi avem susţinerea unei majorităţi a cetăţenilor români”, a spus liderul PNL, Crin Antonescu.

Motivul suspendarii presedintelui ar fi refuzul şefului statului de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, dar şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari. Traian Băsescu a pus pe jar Opoziţia prin declaraţia făcută recent, la postul public de radio, prin care avertiza că, indiferent de deciziile Curţii Constituţionale privind legea care îngheaţă pensiile şi salariile în anul 2012, „bani nu există”.

USL: Băsescu a încălcat Constituţia!

„Important este ca această procedură, odată începută, să fie dusă la capăt” – a declarat Victor Ponta, dupa şedinta USL în care s-a decis declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

La rândul lui, liderul PNL, Crin Antonescu, a susţinut că acest demers al USL „nu e un moft, nu e o invenţie de agendă”.

„Convingerea noastră foarte fermă e că în România s-a petrecut în afara Constituţiei un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om”, a declarat Crin Antonescu.

De câte voturi are nevoie Opoziţia

Opoziţia trebuie să strângă cel puţin 234 de voturi ale parlamentarilor în favoarea suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu pentru ca demersul să fie aprobat.

Astfel, USL trebuie să convingă, teoretic, cel puţin 17 parlamentari de la putere sau neafiliaţi să voteze suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu pentru a cumula cele 234 de voturi minim necesare, în condiţiile în care USL are pe hârtie 217 parlamentari. La Senat, PSD şi PNL-PC au 66 de parlamentari, iar la Camera Deputaţilor 151.

Astfel, opozitia numara in total 217 parlamentari, in timp ce coaliţia de guvernare are 245 de senatori şi deputaţi. De asemenea, există şi cinci deputaţi neafiliaţi unui grup parlamentar. Parlamentul are în prezent 467 de membri, din totalul de 471 de mandate, patru locuri de deputat fiind vacante. Votul fiind secret cu bile, nu poate fi lipsit de surprize, de ambele părţi.

Procedură complicată

Procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării presupune ca, după ce măsura este adoptată de Parlament cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, avizată de Curtea Constituţională, aceasta să fie validată de populaţie, printr-un referendum pentru demiterea şefului statului.

Cum poate fi Băsescu destituit din funcţie

Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin „da” sau „nu” la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?”.

Conform legii, un referendum are nevoie, ca să fie validat, de participarea a jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot.

Aceasta este a doua oară când opoziţia iniţiază procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din funcţie. Precedenta suspendare a avut loc în timpul primului mandat de şef al statului, în anul 2007. Parlamentul a aprobat suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de demitere decizia a fost invalidată de populaţie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea presedintelui Băsescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat împotrivă, iar pentru demiterea acestuia s-au pronunţat 24,75%, prezenţa la referendum fiind de 44,45%.

Pe durata suspendarii din funcţie a şefului statului, prerogativele sale au fost îndeplinite de Nicolae Văcăroiu, la acel moment preşedinte al Senatului. Acesta s-a autosuspendat din PSD pe durata asigurării interimatului.

Articolul 95 din Constituţie precizează că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale”
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Monica Bârlădeanu, într-un film pentru emigranţi VIDEO

Cazul Zlatan. Punct şi de la capăt