in

Suspendarea lui Băsescu, constituţională. Crin Antonescu este preşedintele interimar al României

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, este preşedinte interimar al României, a decis Curtea Contituţională, constatând că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului a fost respectată. Curtea a examinat cererea privind constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României.

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât: 1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată; 2. Constată existenţa mprejurarilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României; 3. Constată că, n conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin- Laurenţiu Antonescu”, se arată într-un comunicat al Curţii.

„Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului şi Guvernului”, precizează Curtea.

CC a respins, de asemenea, sesizările formulate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase, susţinute de PDL, privind revocările din funcţiile de preşedinti ai Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor.

Totodată, Curtea a mai decis că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului ce afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională.

Curtea Constituţională a mai constatat şi că cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, formulată de preşedintele României, este inadmisibilă.

Antonescu, prima zi la Cotroceni

Crin Antonescu devine astăzi preşedinte interimar al României după decizia de aseară a Curţii Constituţionale.

Ca preşedinte interimar, atribuţiile sale sunt limitate. Astfel, potrivit alineatul al doilea al articolului menţionat mai sus se precizează că „atribuţiile prevăzute la articolele 88 – 90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale”. Astfel, el nu se poate adresa Parlamentului cu mesaje privind principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul sau cere populaţiei să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

Născut în Tulcea, Crin Antonescu a fost, înainte de Revoluţie, profesor de istorie la Tulcea şi Vaslui. în perioada 1989-1990 acesta a fost muzeograf la Tulcea, iar în perioada 1990 – 1992 a fost profesor de istorie la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Angela Merkel: Statul de drept a fost încălcat inacceptabil în România

Peste 20 de asociații din Italia: ”Măriți numărul secțiilor de votare”