Romii sunt apărați crâncen de statul român și de Uniunea Europeană, care a obligat Guvernul României să mărească de 12 ori amenzile pentru cei care pronunță cuvântul „țigan”, considerat jignitor și discriminator la adresa romilor.
Ţara arde şi politicienii se piaptănă
Dacă amenda maximă pentru o persoană era de 3.000 de lei până acum, ea a crescut la 30.000 de lei. Insituția care amendează a dat până acum sute de sancțiuni, cele mai multe de 1.000 de lei, unor persoane care au discriminat romii sau alte categorii de persoane. Amenda maximă poate să ajungă la 25.000 de euro pentru o firmă din România care discriminează din motive rasiale, sexuale sau legate de un anumit handicap, potrivit noii legi, care a mărit sancțiunile.
Termenul „rom”, interzis prin Constituție?
Măsura venită în urma presiunii UE este în totală contradicție cu propunerea a doi parlamentari liberali pentru viitoarea Constituție. Mircea Dolha și George Crăciunescu au elaborat un amendament care prevede ca în viitoarea Lege Fundamentală să fie menționat că nicio minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul „român” sau derivate, o aluzie clară la cuvântul de „rom”.
Cea mai numeroasă etnie
Romii au ieșit la recensământ doar 619.000, adică 3,2 la sută din populația stabilă a României, față de 535.000 câți au fost numărați în 2002. Cifra este clar falsă, estimările neoficiale indicând cel puțin 2 sau chiar 3,5 milioane, la care se pot adăuga alte câteva milioane de persoane care provin din familii mixte. De asemenea, în ultimii 10 ani romii au fost singura etnie care a înregistrat o creștere demografică, comparativ cu românii și restul națiunilor conlocuitoare.