in

Torţionar acuzat de 103 crime, demascat. Ion Ficior, dat pe mâna Justiţiei

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de torţionar prezentat, după Alexandru Vişinescu.

Ion Ficior a condus în perioada 1960-1963 lagărul de deţinuţi politici de la Periprava din Delta Dunării. Documentele oficiale trimise la Parchetul General arată că sub mandatul lui Ficior în penitenciarul de la Periprava au murit 103 deţinuţi, iar mare parte dintre ei au murit de foame.

Supravieţuitorii lui Ficior au declarat că la Periprava ar exista o groapă comună. Până acum nici o instituţie a statului nu a verificat aceste informaţii. IICCMER a deschis un şantier arheologic pentru a confirma existenţa acestei gropi comune.

„Decesele înregistrate în timpul mandatului colonelului Ion Ficior definesc regimul de detenţie instituit de acesta şi reprezintă premisele instituirii regimului de exterminare a deţinuţilor politici„, a declarat preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Peste 40 de deţinuţi politici, supravieţuitori ai închisorii de la Periprava din Delta Dunării, un adevărat „lagăr de exterminare”, aşa cum chiar ei îl numesc, îşi amintesc perfect de condiţiile de detenţie şi în special de torturile aplicate personal de către comandantul Ion Ficior.

Acum în vârstă de 85 de ani, Ion Ficior trăieşte în Bucureşti. Colonel în rezervă, are o pensie de aproximativ 5.000 de lei (peste 1.100 de euro).

Călăul de la Râmnicu Sărat, urmărit penal

Vizând una dintre cele mai negre perioade din istoria României, IICCMER a demarat în cursul acestei veri o campanie de deconspirare a 35 dintre torţionarii comunişti, oameni care au condus sau au lucrat în „penitenciarele morţii”. Aceştia trăiesc şi vor fi cercetaţi pentru crimele comise.

Pe 30 iulie, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sarat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.

Parchetul instantei supreme anunţa, în 3 septembrie, că Alexandru Vişinescu este urmărit penal pentru genocid, întrucât în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală.

Torţionarii vor plăti victimelor despăgubiri de 25%-70% din pensii

Torţionarii condamnaţi definitiv pentru faptele comise în 1945-1989 vor fi obligaţi să plătească victimelor despăgubiri între 25% şi 70% din venitul lor lunar, iar durata plăţii va fi stabilită la cinci ani, conform unui proiect de lege care va fi aprobat de Guvern şi trimis Parlamentului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

2000 de firme românești la Florența, românii felicitați oficial

Andreea Raicu şi Horia Tecău s-au despărţit