in

Traian Băsescu, acuzat că primeşte mită de la marile corporaţii şi că a folosit bani negrii în campanie

Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Sorin Roşca Stănescu, după ce senatorul PNL a declarat că preşedintele ar fi primit mită pentru susţinerea proiectului minier de la Roşia Montană.

În plângerea înaintată de Traian Băsescu, se arată că „acuzaţiile făcute de curând comportă o gravitate deosebită întrucât asociază persoana subsemnatului în calitate de demnitar public cu o activitate infracţională”. „Este limpede că astfel de acuzaţii sunt de natură să creeze suspiciuni şi insecuritate faţă de activitatea subsemnatului având urmări deosebit de dăunătoare pentru desfăşurarea mandatului încredinţat”, se mai spune în plângere.

Şeful statului îi cere senatorului liberal despăgubiri modice în valoare de 100 de lei. Sorin Roşca Stănescu a declarat, în repetate rânduri, faptul că Traian Băsescu ar fi primit mită de la Roşia Montana Gold Corporation. „Evidenţa politicienilor mituiţi, a unei bune părţi, nu chiar a celor mai importanţi, o are Corina Vinţan, care a fost purtător de cuvânt în Ministerul de Externe, mâna dreaptă a lui Răzvan Ungureanu, care şi-a făcut un ONG care are un contract cu Gold Corporation, care primeşte sume uriaşe de bani care apoi, de la doamna Vinţan, în baza unor contracte, sunt virate în beneficiul unor politicieni”, a spus senatorul în cadrul unei emisiuni televizate.Senatorul liberal a precizat că în această listă figurează şi preşedintele ţării, „care azi ţine un discurs în favoarea proiectului Roşia Montană şi cu două zile înainte de o afirmaţie de genul ăsta, creşte, cineva cumpără acţiuni”.

Mai mult, Băsescu a fost acuzat, de la tribuna Senatului, de Roşca Stănescu că ar deţine conturi în bănci aflate în Seychelles. Liberalul mai susţine că, în 2004, Traian Băsescu a folosit în campania prezidenţială 7 milioane USD bani negri proveniţi de la o bancă din Cipru. Guvernul a aprobat, pe 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minieră de la Roşia Montană, de către Roşia Montană Gold Corporation. Legea prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro- argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie. Iniţiatorii proiectului sunt miniştrii actualei coaliţii formate de PSD şi PNL Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputaţii şi senatorii au decis, în 22 octombrie, prelungirea până pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de către Comisia parlamentară Roşia Montană. Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Băsescu, verificat de Oficiul pentru prevenirea spălării banilor

În urma acuzelor liberalului Roşca Stănescu, Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterii Spălării Banilor s-a autisesizat şi a început verificările care, în asemenea situaţii, pot dura destul de mult. Dacă vor fi descoperite indicii temeinice privind veridicitatea acuzelor, vor fi sesizaţi şi procurorii. Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, îl acuză pe Sorin Roşca Stănescu de dezinformare şi spune că atacurile senatorului la şeful statului sunt „expresia concludentă a mizeriei morale în care se zbate”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Şerban Huidu îşi poartă crucea: „Încă îi mai visez pe oamenii ucişi de mine!”

Ambasadoarea Dana Constantinescu, convinsă că Italia va sprijini aderarea României la spațiul Schengen