in

Vaccinul AstraZeneca din lotul suspendat în Italia, folosit şi în România! Aproape 80.000 de români au primit serul

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat joi că va suspenda vaccinarea împotriva Covid-19 cu dozele AstraZeneca provenite din lotul AVB 2856, scos din utilizare deja în Italia.

De asemenea, CNCAV a anunțat că peste 77.000 de persoane au fost deja vaccinate cu dozele din lotul AVB 2856. Din acest lot au rămas numai 4.300 de doze neadministrate.

„Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, a anunțat CNCAV.

Ţările își iau măsuri de precauție

Mai multe țări europene au oprit temporar administrarea vaccinului Astra Zeneca. Cele mai multe pe un lot, ABV5300, care nu a fost administrat în România, a declarat coordonatorul vaccinării în România, Valeriu Gheorghiță. Austria, Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg și-au oprit vaccinarea după efecte secundare apărute celor administrați cu lotul ABV5300.

La rândul ei, Italia a oprit joi temporar vaccinarea după ce doi oameni vaccinați cu lotul ABV2856 au murit, fără să existe însă nicio legătură confirmată între vaccinare și decese. De altfel, specialiști citați de presa internațională au spus că e foarte puțin probabil ca efectele secundare să aibă legătură cu un lot sau altul, numai că țările își iau măsuri de precauție.

Lotul AVB 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară, a ajuns în România la data de 7 februarie.
În total au fost 81.600 de doze de vaccin AstraZeneca, iar 77.049 de doze au fost deja utilizate în județele Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

UE recomandă continuarea administrării vaccinului AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat joi ″continuarea administrării″⁣ vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

″Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei″⁣, afirmă agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Teroare în Italia, un polițist și un militar morți după vaccinul AstraZeneca, procurorii au deschis dosare pentru OMOR. AIFA a suspendat inocularea cu dozele din acest lot

Italia, sumă uriașă plătită cu Bitcoin pentru un zbor privat, efectuat cu un jet privat cu rază lungă de acțiune