in

Vasile Blaga este al doilea om în stat. A câştigat preşedinţia Senatului

Senatorul democrat-liberal Vasile Blaga a fost ales preşedinte al Senatului, devenind al doilea om în stat. În schimbul sprijinului, UDMR a primit postul de secretar general al guvernului. Şedinţa de plen destinată alegerii noului preşedinte al Senatului nu a fost scutită de controverse între reprezentanţii puterii şi opoziţiei.

 

Vasile Blaga este noul preşedinte al Senatului, rezultatul oficial al votului fiind anunţat în plen, acesta indicând 69 de opţiuni în favoarea sa, faţă de 63 de voturi „pentru” întrunite de candidatul opoziţiei, Titus Corlăţean. Noul preşedinte al Senatului a mulţumit pentru votul primit pentru funcţie, menţionând că este convins că această Cameră va recupera întârzierile existente şi precizând că îi mulţumeşte fostului preşedinte Mircea Geoană pentru activitatea în fruntea instituţiei.

Împreună vom reuşi să recuperăm din restanţele pe care le avem în procesul de legiferare. O să depun eforturile necesare pentru a normaliza relaţiile dintre noi. Relaţiile şi discuţiile dintre grupurile parlamentare trebuie să ia o altă turnură. Am convingerea că Senatul este şi va rămâne, şi prin calitatea celor care o compun, Camera superioară a Parlamentului”, a spus democrat- liberalul în prima sa intervenţie în plen în calitate de preşedinte al Senatului.

Senatorul PSD Titus Corlăţean, pe de altă parte, a declarat că grupul său va ataca la Curtea Constituţională decizia prin care Vasile Blaga a fost numit în fruntea Senatului.

El a adăugat însă că îl felicită pe Vasile Blaga, dacă CC va respinge această cerere. „Îl felicit şi îi urez succes în interesul Senatului şi pentru imaginea acestuia”, a spus Corlăţean.

Opoziţia nu a vrut să renunţe prea uşor la scaunul de preşedinte al Camerei superioare. Senatorii USL au susţinut că această funcţie revine, de drept, Opoziţiei. „Indiferent dacă au sau nu candidat, să le spunem că, în interpretarea noastră, şi nu e vorba de o mare interpretare, cam scrie negru pe alb, sigurul care are dreptul să facă propuneri este grupul senatorial al PSD. Toţi senatoii PSD, PNL şi PC îi vor acorda votul domnului senator Titus Corlăţean, numărăm şi vedem”, a spus Crin Antonescu înaintea votului.

Mircea Geoană a fost revocat miercuri, 23 noiembrie, de la şefia Senatului. La finalul unei şedinţe tensionate, plenul acestei camere a decis, cu 112 voturi pentru, 2 împotrivă și cinci abțineri revocarea acestuia din funcție.

Pedelistul Petru Filip a fost desemnat să fie preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

FOTOGALERIE Ziua României la Roma

Umberto Eco pentru The Guardian: Italia nu e o ţară intelectuală, Berlusconi e “un geniu al comunicării”