in

Victor Ponta şi-a desemnat miniştrii

Premierul desemnat Victor Ponta şi-a anunţat, marţi, 1 mai, componenţa noului său Cabinet, cu care va merge în Parlament pentru a obţine votul de învestitură.

În acelaşi timp, a promis transparenţa şi a promis că România poate fi guvernată altfel decât în ultima perioadă. “Guvernul pentru care cer votul va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu din altă parte”, a promis Ponta.

Lista Miniştrilor Guvernului Ponta

• Daniel Constantin

Preşedintele PC, Daniel Constantin, propus ministru al Agriculturii, este un tânăr politician în vârstă de 33 de ani şi care are o pregătire profesională în domeniu. Constantin a fost ales în anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, atunci când acesta s-a retras formal din linia întâi a partidului. Până să fie ales în această funcţie, Constantin nu s-a remarcat în viaţa politică.

• Ioan Rus

Ministrul desemnat al Internelor Ioan Rus a mai ocupat portofoliul în Cabinetul Năstase şi a îndeplinit mai multe funcţii în administraţia locală din Cluj, de la prefect până la preşedinte de CJ, însă din 2008, după ce a demisionat din funcţiile din PSD, a avut o prezenţă publică discretă.

• Victor Paul Dobre

Liberalul Victor Paul Dobre, nominalizat ca ministru delegat pentru Administraţie, în vârstă de 60 de ani, a mai fost nominalizat în martie 2006, ca ministru pentru relaţia cu Parlamentul, dar preşedintele Băsescu a refuzat numirea. La acea dată, Victor Paul Dobre era secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar Băsescu a considerat că este mai util în acest post, având în vedere experienţa acumulată de Dobre la inundaţiile din anul 2005.

• Florin Georgescu

Florin Georgescu, propus ca minsitru al Finanţelor şi vicepremier, este prim-viceguvernator al BNR şi a mai ocupat acest post în perioada 1992 – 1996. El urmează să conducă până la alegerile parlamentare din toamnă o instituţie strategică în păstrarea echilibrelor economice şi în relaţia cu FMI.

• Titus Corlăţean

Titus Corlăţean, viitorul ministru al Justiţiei, a a debutat ca diplomat în MAE concentrându-şi întreaga carieră pe politica externă. Şi în 2009 era aşteptată numirea sa la MAE, atunci când PSD a format un Guvern cu PDL, dar, în cele din urmă, fotoliul ministerial i-a revenit lui Cristian Diaconescu, ulterior plecat din PSD. Corlăţean s-a mulţumit, la vremea respectivă, cu preşedinţia Comisiei de Politică Externă din Senat, post pe care îl ocupă şi în prezent.

• Andrei Marga

Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, a mai fost în Guvern, dar ca ministru al Educaţiei, în perioada 1997 – 2000, când a fost coleg de Cabinet cu Traian Băsescu, actualul şef al statului criticându-l pe liberal, în 2010, pentru reforma pe care a făcut-o în domeniu la finele anilor ’90. Marga este profesor universitar, doctor în Filosofie contemporană, predând această disciplină, precum şi Logica, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei Universităţi.

• Eduard Hellvig

Eduard Hellvig, propus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, este secretar general al PNL şi considerat „omul lui Antonescu”. A fost deputat în legislatura trecută din partea PC. Hellvig are vârsta de 37 de ani. Din 2011 este secretar general al PNL, iar în 2009 a fost coordonatorul campaniei PNL pentru alegerile prezidenţiale.

• Generalul Corneliu Dobriţoiu

Generalul Corneliu Dobriţoiu, nominalizat la Ministerul Apărării, a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale şi a fost, pentru o scurtă perioadă, în septembrie 2006, locţiitor al ministrului Apărării, după suspendarea din funcţie a lui Teodor Atanasiu.

• Mariana Câmpeanu

Mariana Câmpeanu a fost nominalizată pentru Ministerul Muncii, după un prim mandat în 2008, de doar două luni, în prag de alegeri parlamentare, priorităţile anunţate de aceasta fiind restituirea CASS reţinută ilegal pensionarilor, dar şi relansarea dialogului social. În vârstă de 64 de ani, Mariana Câmpeanu este economistă şi a mai ocupat portofoliul Muncii în Guvernul Tăriceanu, anterior conducând şi Casa Naţională de Pensii.

• Dan Nica

Social-democratul Dan Nica, propus la Comunicaţii, a mai deţinut, în perioada 2000-2004, funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în Guvernul condus de Adrian Năstase. În Guvernul Boc I, PDL-PSD, Dan Nica a deţinut funcţia de vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor.

• Ovidiu Silaghi

Liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, propus ministru al Transporturilor, a fost ministru al IMM-urilor în Cabinetul Tăriceanu, deputat, europarlamentar, preşedinte al Camerei de Comerţ Satu Mare, el fiind membru PNL din 1990. Potrivit CV-ului său, Silaghi are competenţe în gestionarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Silaghi este membru al Partidului Naţional Liberal din ianuarie 1990.

• Vasile Cepoi

Medicul ieşean Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sănătăţii în Cabinetul Ponta, la patru luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiaşi minister, dar în Guvernul Boc. Aceeali funcţie publică a ocupat şi în 2003, în guvernul condus de Adrian Năstase. Un an mai târziu, însă, în februarie 2004, el a fost destituit din Ministerul Sănătăţii, în urma unui conflict cu premierul de atunci.

• Daniel Chiţoiu

Deputatul liberal Daniel Chiţoiu, propus pentru portofoliul Economiei, este finul liderului PNL Dan Radu Ruşanu şi a fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), între 2004 şi 2008. Absolvent al Academiei de ştiinţe Economice Bucureşti, Daniel Chiţoiu este doctor în economie, specializarea Relaţii financiar- valutare.

• Lucian Isar

Lucian Isar a fost propus în funcţia de ministru delegat pentru mediul de afaceri, în cadrul Ministerului Economiei. Este un economist în vârstă de 35 de ani, absolvent de master în matematici la Oxford şi doctor în economie. Este lector în finanţe, economie monetară şi managementul riscului la Academia de Studii Economice Bucureşti. Isar a fost vicepreşedinte la Citi Bank şi Bancpost.

• Leonard Orban

Leonard Orban este nominalizat şi în Cabinetul Ponta pentru Ministerul Afacerilor Europene, postură din care îşi propunea, pentru acest an, ca ţintă de absorbţie a fondurilor UE suma de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro pe politica de coeziune. Leonard Orban este tehnocratul independent care conduce Ministerul Afacerilor Europene, de la înfiinţarea acestuia, în septembrie 2011, fiind „omul credibil la Bruxelles”.

• Rovana Plumb

Preşedintele organizaţiei de Femei a PSD, Rovana Plumb, propusă pentru funcţia de Ministru al Mediului în Cabinetul Ponta, este în prezent europarlamentar şi a fost, în guvernarea 2001-2004, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. În Parlamentul European este membru al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale şi membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară şi în Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen.

• Liviu Pop

Liviu Marian Pop, profesor şi lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ, nominalizat în cabinetul Victor Ponta pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog social. Acesta a avut, în 2010, un venit de patru ori mai mare de la sindicat decât de la catedra de matematică a liceului la care predă de şapte ani – Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”.

• Mircea Duşa

Liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa, nominalizat pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost prefect al Harghitei în perioada 2001-2004. De asemenea, este şi preşedintele organizaţiei Harghita a partidului. El este, de asemenea, şeful Departamentului de Administraţie publică şi descentralizare al PSD. Mircea Duşa a fost ales deputat în 2004, el aflându-se la al doilea mandat de parlamentar.

Desemnări incompatibile

Mircea Diaconu, Victor Alistar şi Corina Dumitrescu sunt miniştrii nominalizaţi în cabinetul Victor Ponta care sunt incompatibili cu funcţiile propuse. Toţi cei trei trebuie să îşi rezolve problemele legate de incompatibilitate, din cauză că în prezent ocupă mai multe funcţii publice.

• Victor Alistar

Victor Alistar, ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă, are decizie definitivă de incompatibilitate cu orice funcţie publică până la 12 august 2012. Victor Ponta a spus că Victor Alistar este un tehnocrat şi că nu va mai coordona Transparency International, al cărei directorul executiv este, după ce va deveni ministru.

• Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu, propusă pentru portofoliul Educaţiei, este soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu şi rector al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, fiind acuzată de incompatibilitate după a fost aleasă membru CSM din partea societăţii civile, în iunie 2010. Aceasta este licenţiată în ştiinţe juridice, doctor în Drept, fondator la Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir.

• Mircea Diaconu

Cunoscutul actor Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii, spre finalul unui mandat de senator PNL care nu a fost lipsit de conflicte, întrucât artistul a intrat de două ori în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a constatat incompatibilitatea între calitatea sa de senator şi cea de director al Teatrului Nottara din Bucureşti, din care a demisionat anul trecut.

Votul Parlamentului, doar o formalitate pentru Cabinetul Ponta

Premierul desemnat, Victor Ponta şi membrii Cabinetului său, vor cere, luni, 7 mai, votul de încredere Parlamentului.

Ponta a declarat, despre susţinerea pe care Executivul ar avea-o în Parlament, că în acest moment, USL, după ultimele înscrieri în PSD, are 229 de parlamentari, majoritatea fiind de 231 pentru validarea Executivului. El a mai spus că alături de cei 229 mai sunt şi parlamentarii independenţi, care au anunţat că susţin Guvernul nou format.

Premierul desemnat a mai subliniat că alături de cei 229 de parlamentari ai USL, se vor alătura mai mult ca sigur cei 17 parlamentari aparţinând grupului minoritţilor naţionale.

Ponta a subliniat că va avea întâlniri şi negocieri pentru o eventuală susşinere a guvernării şi cu grupul parlamentar al UDMR, precum şi cu cel al UNPR.

Premierul a declarat şi că are obligaţia să asigure o majoritate cât mai solidă pentru Guvernul său şi pentru acest lucru este dispus să discute cu cei care au condiţii rezonabile pentru a susţine acest Executiv, el precizând că nu este deranjat dacă UNPR va sprijini Guvernul.

„Dacă m-ar deranja (sprijinul UNPR, n.r.), nu m-aş duce să mă întâlnesc cu ei. Am obligaţia să învăţ din ceea ce nu a funcţionat bine la guvernele anterioare. O majoritate fragilă – de un vot, două, trei – practic tranformă şi Guvernul pe care eu îl conduc într-un Guvern aşa cum a fost Guvernul Ungureanu, într-un Guvern şantajabil”, a spus Ponta.

„Aşa încât am obligaţia să asigur o majoritate cât mai solidă şi pentru asta sunt dispus să discut cu cei care au condiţii rezonabile pentru a susţine acest Guvern”, a spus Ponta.

Acesta a afirmat că nu va purta discuţii cu PDL pentru că această formaţiune a anunţat deja că nu va susţine Guvernul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Usturoiul, de 100 de ori mai puternic decât două antibiotice populare

VIDEO/ Aproape de o mare tragedie: Cătălin Crişan a fost implicat într-un accident rutier