in

Vin alegerile: Pensii mai mari pentru 230.000 de bătrâni

230.000 de pensionari vor primi bani în plus. Pensiile lor vor fi recalculate. Este vorba despre o sumă medie de 63 de lei (aproximativ 15 euro), a spus premierul Victor Ponta. Sunt vizate persoane care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011.

„După ce 3 ani de zile s-a tăiat, intrăm în anul în care se dă ceva la pensie. Încă sunt foarte mici pentru nivelul de viaţă şi de ce au nevoie pensionarii pentru o viaţă de zi cu zi. Am adăugat ceva. Aşa va fi şi anul 2015”, a declarat Victor Ponta. El a adăugat că sumele necesare sunt deja prevăzute în buget şi au fost transferate în bugetul de asigurări.

„Ştergem astfel discrepanţele care au creat frustrare şi umilinţă. Vrem să îi asigurăm pe pensionari că vor fi printre priorităţi, îi vom trata cu grijă şi cu respect pentru că au muncit o viaţă întreagă. Vrem să le asigurăm un venit decent”, a afirmat Rovana Plumb.

Forțați de Curtea Constituțională să mărească pensiile

Recalcularea a peste 200.000 de pensii a fost decisă de Guvern în 18 decembrie 2013, prin ordonanţă de urgenţă, adoptată în urma deciziei Curţii Constituţionale (CC) referitoare la pensiile din 2011- ianuarie 2013.

Conform legii pensiilor, orice persoană care a ieşit la pensie între ianuarie 2011 şi 23 ianuarie 2013 ar fi trebuit să primească de la începutul anului trecut un plus la punctajul mediu anual, care însă nu a fost acordat din lipsa banilor la buget. Nemulţumiţi de această situaţie, trei pensionari din Arad au dat Casa de Pensii în judecată. Sesizată, Curtea Constituţională a dat dreptate pensionarilor. În consecinţă, peste 200.000 de pensii trebuie recalculate.

Şi ceilalţi cinci milioane de pensionari?

În România, erau, în noiembrie 2013, aproape 5.300.000 de pensionari asiguraţi în sistemul public. Nivelul pensiei medii este de 761 de lei (aproximativ 170 de euro). Peste jumătate de milion de pensionari au pensii mai mici de 350 de lei pe lună (aproximativ 80 de euro).

Diferenţa între pensia pentru care au contribuit şi suma de 350 de lei este asigurată din bugetul de stat. Pensiile persoanelor în vârstă sunt plătite din contribuţiile a circa cinci milioane de angajaţi, printr-un sistem de solidaritate socială.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român executat în stil mafiot: împușcat cu 10 gloanţe și aruncat într-un canal

S-a mutat în România, dar a ramas pe drumuri: italian păcălit de iubita lui româncă