in

Viscolul paralizează România. Boc cere intervenţia tancurilor cu şenile pentru deszăpezire

Ninsorile şi viscolul au afectat sute de localităţi din întreaga ţară, circulaţia rutieră fiind întreruptă pe 37 de drumuri naţionale şi 80 de drumuri judeţene. Zeci de militari, cu mijloace auto şi utilaje, intervin pentru evacuarea persoanelor aflate în dificultate şi deblocarea autovehiculelor înzăpezite. Peste 1300 de oameni au fost salvaţi din troiene. Premierul a anunţat că Armata va ajuta la deszăpezirea oraşelor, tancurile cu şenile vor umbla pe străzi pentru a ajuta utilajele folosite de autorităţi.

Ninsoarea din ultimele zile blochează încă 37 drumuri naţionale, iar aeroportul Otopeni din Bucureşti este deschis, dar 28 de curse sunt anulate, potrivit celor mai recente date anunţate de premierul Emil Boc. Mulţi oameni au rămas noaptea trecută în maşinile înzăpezite.

Graniţa dintre România şi Bulgaria a fost închisă, paisprezece regiuni din Bulgaria fiind vizate de o avertizare cod portocaliu din cauza ninsorilor şi condiţiilor dificile de trafic.

Premierul Emil Boc a anunţat că a solicitat miniştrilor Apărării şi Transporturilor să folosească echipamentele armatei, inclusiv tancuri cu şenile, pentru operaţiunile de deszăpezire în cazuri de urgenţă, arătând că astfel de cazuri sunt înregistrate în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi. Şeful Executivului a anunţat că a dispus să fie scoase din Rezerva Naţională apă plată şi conserve, pentru a fi duse celor care au rămas înzăpeziţi. „Fac un apel către cetăţeni să nu se deplaseze decât dacă este neapărat nevoie. Sunt zone unde, din cauza viscolului, sunt troiene de trei metri”, a declarat Emil Boc.

Acesta a mai anunţat că de mâine va fi ger şi că va trebui ca românii să fie pregătiţi. Şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a recomandat să nu se plece la drum în această perioadă. „Este necesar ca fiecare să se gândească de două ori dacă pleacă la drum. Trebuie să face apel la înţelepciune şi să verificăm atunci când plecăm la drum care este situaţia drumurilor. Ca să nu ne punem viaţa în pericol”, a adăugat Boagiu.

Vremea capricioasă a făcut şi prima viztimă: un bărbat a fost găsit mort în nămeţi în judeţul Vrancea.

Şcoli închise şi sute de localitaţi afectate

Potrivit informaţiilor transmite de inspectoratele şcolare judeţene, în 364 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 19 judeţe nu se susţin astăzi cursuri, din cauza condiţiilor meteorologice.

De miercuri, începând cu ora 5.00, până joi, ora 5.00, în urma căderilor masive de zapadă sau viscol au fost afectate 545 localităţi din 21 de judeţe, iar alte 45 de localităţi sunt izolate. 37 de drumuri naţionale şi 80 judeţene au rămas blocate, iar în 480 de localitati a fost afectata alimentarea cu energie electrică. De asemenea, o cale ferată este blocată, iar patru porturi sunt blocate sau închise. Forţele de intervenţie au salvat 1.323 de persoane, 297 de persoane refuzând evacuarea. S-a asigurat adăpost pentru 1.335 persoane, din care 23 copii.

Trenul InterCity 582 Constanţa – Bucureşti Nord, cu trei vagoane, a deraiat joi, la ora 10.30, în zonă de câmp din pricina viscolului puternic. Un călător rămas blocat în trenul deraiat a declarat pentru Antena 3 că este vorba despre un InterCity cu trei vagoane care efectua o cursă Constanţa – Bucureşti Nord. Acesta a menţionat că, din pricina viscolului puternic, locomotiva a sărit de pe şine şi a rupt firele de înaltă tensiune.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Călina Vasilică a cules căpşuni în Spania, acum e “badante” în Italia: “Rezist pentru copiii mei”

În timp ce românii continuă să protesteze în stradă la -5 grade , Băsescu încearcă să le câştige încrederea: „Suntem unde trebuie”