in

“Ziua Copilului” înainte de 1989: pionierii fără televizor

Cum era petrecută “Ziua Copilului” înainte de 1989? Mediafax a realizat un reportaj printre parlamentarii români, care au povestit amintirile lor legate de sărbătoarea de 1 Iunie: costumul de pionieri, lipsa televizorului şi mai ales, joaca “pe maidan”.

Deputatul PDL Raluca Turcan a relatat că în copilărie se bucura de festivităţile organizate la grădiniţă, apoi la şcoală, adăugând că, după absolvirea facultăţii, începând cu primul ei salariu, face anual cadouri copiilor din şcoli şi din grădiniţe.

"O bună perioadă de timp, în copilărie, mă bucuram de momentele organizate la grădiniţă sau la şcoală. Ulterior, când am mai crescut, mă bucuram de cadourile de la părinţi. Ei chiar şi acum îmi fac cadouri, îmi oferă mici atenţii, pentru că sunt copilul lor. Şi eu, la rândul meu, fac cadouri altor copii. De când am terminat facultatea, începând cu prima leafă, anual îmi aleg o grădiniţă sau o clasă dintr-o şcoală, în funcţie de buget, şi le ofer cadouri. Aşadar, fac acest lucru încă înainte de a intra în politică", a declarat Raluca Turcan pentru MEDIAFAX.

Deputatul PSD Victor Socaciu îşi aminteşte mai ales de ciocolatele şi sucul de lămâie şi de portocale primite în dar.

"Beam suc de lămâie şi de portocale şi mâncam ciocolăţică «ROM» la 1,5 lei, ţin minte şi acum – era o tabletă minusculă cu lapte. Eram mândru de statutul de pionier; ţin minte că am fost făcut chiar de 1 Iunie, printre primii din clasă – eram o grupă de 5 elevi", a relatat pentru MEDIAFAX Victor Socaciu.

Pe de altă parte, deputatul PNL Ludovic Orban spune că nu îşi aminteşte să fi sărbătorit 1 Iunie în copilărie.

"Nu-mi amintesc să fi sărbătorit în vreun fel ziua de 1 Iunie. Mă comportam normal, ca în restul anului", a declarat el. Deputatul PDL Mihai Surpăţeanu îşi aminteşte că, deşi a crescut fără televizor, a avut o copilărie fericită în Craiova.

"Am avut o copilărie fericită. În Craiova, eram o mână de copii care nu aveam televizor şi mai toată ziua stăteam pe maidan, la furat de fructe. Nu eram la fel de pervertiţi, eram mai cinstit educaţi. Apoi, am fost pionieri. Nu ştiam noi toate implicaţiile acestei stări, în care eram definiţi ca viitori tineri UTC-işti, dar ne plăcea cravata la gât", a declarat Surpăţeanu.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Viorica Tomşa, “Miss mamma italiana” la Lodi

Cutremur Emilia Romagna/ Români pentru români