Menu
in

Ziua Naţională a României, bătaie pe mâncare şi huiduieli

Ziua Naţională a României a fost serbată de românii din ţară cu evenimente în aer liber, parade, dar şi cu multă mâncare. Marea Unire de la 1 decembrie a fost sărbătorită în toate oraşele din ţară, românii bucurându-se de spectacolele oferite de autorităţi, dar şi de tradiţionala fasole cu cârnaţi, stropită cu vin fierte sau ţuică fiartă. De asemenea, nu au lisit huiduielile la dresa clasei politice, ţinta principală fiind preşedintele Traian Băsescu.

Piaţa Arcului de Triumf a fost, sâmbătă, 1 decembrie, de Ziua Naţională, locul unui spectacol de sunet şi culoare din care nu au lipsit entuziasmul, uneori fluierăturile, protestele, dar şi oficialităţile, care s-au etalat şi în postura de familişti, aducându-şi soţiile şi copiii la eveniment. Peste 20.000 de români au luat parte la parada militară, eveniment deschis de 21 de salve de tun executate de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În faţa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta, dar şi a altor oficialităţi, peste 15.000 de militari au defilat pe sub Arcul de Triumf, însoţiţi aerian de aeronave militare şi elicoptere.

Înainte de începerea festivităţii un grup de câteva zeci de oameni, din imediata apropiere a Arcului de Triumf, a început să protesteze şi să strige „Jos Băsescu”, „Ruşine, ruşine, rusine să vă fie!”, în timp ce alţii încercau să acopere scandările, cântând „La mulţi ani! Cine să trăiască, România să trăiască!” şi „România, România, ole, ole, ole!”

Acelaşi grup a continuat să protesteze, strigând „Jos Băsescu!”, „Băsescu la puşcărie!” şi „Marş afară, javră ordinară!” şi în timpul intonării imnului naţional, în cel al momentului de reculegere ţinut în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale şi a celor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

De asemenea, aceştia au huiduit şi au strigat „Jos Băsescu!”, „Jos Băsescu, jos, eşti un ticălos!” în momentul sosirii acestuia la tribuna oficială. „Băi, e Ziua României! Fiţi oameni decenţi! Oamenii aştia se chinuie şi aştia îşi bat joc!”, a strigat, revoltat, unul dintre spectatori.

La încheierea festivităţilor, câteva sute de oameni din cei aproape 20.000 de participanţi au rămas la Arcul de Triumf pentru a urca gratuit pe platforma- edificiu.

Ziua Porţilor Deschise la Palatul Victoria

Peste 5.000 de curioşi s-au plimbat nestingheriţi Ziua Naţională prin Guvern. A fost Ziua Porţilor Deschise, iar premierul a fost gazdă.

Cei care au venit la Palatul Victoria au fost întâmpinaţi de premier, care i-a rugat pe oameni să se aşeze pe locurile unde stau miniştrii. „Vă rog să staţi cât vreţi pe scaune, după ce o să staţi mai mult o să vedeţi că nu sunt aşa confortabile, dar prima dată par foarte confortabile”, le-a spus premierul oamenilor.

El le-a urat românilor să fie demni, să fie mândri că sunt români. Momentul festiv a fost completat de fanfara Jandarmeriei şi de descoperirea drapelului de pe faţada clădirii Guvernului.

Bătaie pe sarmale, fasole sau ţuică fiartă

În Bucureşti, autorităţile nu au uitat că este campanie electorală şi s-au folosit de Ziua Naţională pentru a împărţi cu generozitate mâncare şi băutură românilor. Nu mai puţin de 67.000 de sarmale gratuite i-au aşteptat pe locuitorii Sectorului 2, de 1 Decembrie. Primarul Sectorului 2 i-a invitat la ospăţ pe cetăţeni, pentru al doisprezecelea an consecutiv, în 8 corturi amplasate în mai multe zone din sector.

Şi primarul sectorului 6, Rareş Mănescu, a oferit în zi de sărbătoare bucureştenilor bucate şi spectacole gratuit.

S-au călcat în picioare pentru mâncare

Mii de oameni din marile oraşe ale ţării s-au călcat în picioare ca să prindă o porţie de fasole cu cârnaţi oferită gratuit de autărităţi de Ziua Naţională. Oamenii au lăsat ruşinea la o parte şi s-au împins să ajungă primii la corturile cu mâncare. Jandarmii au rezistat cu greu mulţimii dezlănţuite.

Buzoienii s-au îmbulzit la fasole deşi erau porţii de mâncare pentru toată lumea. După aprope o oră de îngrămădeală şi abia respirând din cauza îmbulzelii oamenii au reuşit să ajungă să pună mâna pe o farfurie cu fasole. Şi la Ploieşti jandarmii au făcut faţă cu greu mulţimii. Oamenii au stat şi câteva ore la coadă pentru o porţie de fasole. După ce au mâncat, unora dintre ei le-a venit şi cheful de dans.

La Mehedinţi, oamenii au avut parte de fasole, dar şi de îmbulzeală. Şi ieşenii s-au călcat în picioare pentru o porţie de fasole, cârnaţi şi vin fiert. Acest fapt s-a întâmplat în urma anunţului făcut de organizatorii evenimentului de Ziua Naţională care i-a invitat pe cei prezenţi la concertul de muzică populară, încheiat cu recitalul susţinut de îndrăgita cântăreaţă Sofia Vicoveanca, să poftească la mâncare. Astfel, Strada Lăpuşneanu a fost luată cu asalt şi a devenit neîncăpătoare de mulţimea care s-a îndreptat spre corturile amenajate în acest sens. Oamenii au mâncat pe unde au apucat, pe câteva măsuţe puse de organizatorii evenimentului, şi au început să se vadă urmele ospăţului: cutiile în care s-a servit mâncarea şi paharele au rămas aruncate pe toată strada.

94 de ani de la Marea Unire

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Momentul, care a avut loc la Alba-Iulia, a fost urmat de alipirea Basarabiei şi Bucovinei la statul român. Ziua de 1 Decembrie a devenit, după evenimentele din decembrie 1989, Ziua Naţională a României.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version