in

Aniversarea împlinirii primului an de activitate al CCIRO Italia. Al X-lea Forum Economic

Vineri, 18 iulie 2014 la Accademia di Romania de la Roma, cu ocazia desfãşurãrii celui de-al X-lea Forum economic, Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia), persoanã juridicã italianã, a sãrbãtorit în cadru festiv împlinirea primului an de activitate.

La acest important eveniment au participat reprezentanţi ai autoritãţilor statului italian, reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale italiene, membri susţinãtori CCIRO Italia, reprezentanţi ai primãriei Romei.

Toţi cei prezenţi au fost primiţi conform tradiţiei româneşti, cu pâine şi sare.

Desfãşurarea evenimentului a fost moderatã de jurnalistul şi colaboratorul CCIRO Italia, Jean Luc Umberto Bertoni, în Sala de conferinţe a Accademiei di Romania care a devenit neîncãpãtoare, urmare a importanţei lucrãrilor şi tematicilor dezbãtute.

Deschiderea oficialã a forumului i-a revenit preşedintelui Eugen Terteleac: “Tot aici, la Accademia di Romania în 2003 a fost inclus în statutul Asociaţiei Românilor din Italia înfiinţarea unei Camere de Comerţ şi Industrie a României în Italia. În ianurie 2013, s-a constituit în aceastã sala, grupul de iniţiativã pentru înfiinţarea instituţiei pe care astãzi o conduc. Tot în anul 2013, în luna iulie, exact acum un an, aici, a fost prezentatã Camera de Comerţ şi Industrie a României în Italia.

Printre noi, erau prezenţi în sala miniştri, secretari de stat ai guvernului României, ambasadoarea României în Italia, Dana Constantinescu, preşedintele Camerei de Comerţ Naţionale şi o parte dintre cei prezenţi astãzi aţi participat şi la acel istoric moment.

Dupã cum bine ştiţi, pânã în data de 3 iulie a.c., instituţia noastrã a reprezentat şi sistemul cameral românesc. Printr-o decizie împotriva intereselor economice a României, actuala conducere a Camerei de Comerţ Naţionale, a anulat reprezentarea în Italia. Deci CCIRO Italia, începând cu aceastã datã, renunţã a mai reprezenta Camera Naţionalã şi înlocuieşte sigla folositã. Vom întãri colaborãrile cu instituţiile româneşti, cu operatorii economici români, respectând prevederile statutare prin care a fost constituitã CCIRO Italia.


Permiteţi-mi sã trec în revistã câteva din activitãţile noastre pe parcursul unui an de activitate:

În numai un an, CCIRO Italia a reuşit să deschidă birouri la Roma, Perugia, Torino, Bologna şi Milano, având filiale în Lombardia, Piemonte, Emilia Romagna şi Umbria.

Aquila, 19 octombrie 2013 – Forum Economic Abruzzo, primul Forum Economic organizat în colaborare cu Camera de Comerț din Aquila, ca urmare a semnării unui protocol de înţelegere între cele două camere.

București, 30 octombrie 2013 – Prezentare de modă – Mario Valentino Fashion în București. Evenimentul a prezentat în premieră participanților în România noile modele de pantofi și genți din cadrul colecției primavară-vară 2014 a mărcii Mario Valentino.

București, 5 noiembrie 2013 – Luce Bianca – prezentare de bijuterii italiene la București. În cadrul evenimentului au fost prezentate în avanpremieră în România noile modele de bijuterii din mărcile leBebé Gioielli- Qabala – Vera, ale producătorului Lucebianca, grup cu sediul în Marcianise.

Perugia, 9 noiembrie 2013 – Forum Economic Umbria. Forum organizat la Perugia, ca urmare a semnării protocolului de înțelegere cu Camera de Comerț din Perugia.

Torino, 16 noiembire 2013 – Forum Economic Piemonte. Cel de-al treilea forum regional, organizat în Piemonte. La eveniment a fost prezent primarul din Torino, Piero Fassino, care a felicitat inițiativa și gradul de integrare a populației românești, subliniind importanța muncitorilor români şi contribuţia acestora la dezvoltarea economică a Regiunii Piemonte.

Roma, 29 noiembrie 2013 – Forum Economic Lazio, Bursa oportunităților și a investițiilor – Eveniment în cadrul manifestărilor pentru „Ziua românilor de pretutindeni” și „Ziua Națională a României.”

29 ianuarie 2014 – Întâlnire interinstituţională la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României din Bucureşti. La întâlnirea organizată de CCIRO Italia au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai mai multor ministere şi mediului de afaceri din România. Întâlnirea a avut ca scop principal prezentarea activităţilor Camerei de Comerţ a României în Italia, un exemplu de internaţionalizare a activităţii CCIR.

Florența, 31 ianuarie 2014 – Forum Economic Toscana. Reuniunea, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor locale și al sectorului privat – antreprenori italieni și români în Toscana, a avut loc la Salone de’ Dugento, din cadrul sediului primăriei din Florența, Palazzo Vecchio. În cadrul evenimentul a fost lansat proiectul „Incubatorul pentru întreprinderile mici și mijlocii.”

Verona, 7 februarie 2014 – Forum Economic Veneto. Forumul a fost organizat la Palazzo della Gran Guardia din Verona, în colaborare cu Primăria din localitate. Primarul din Verona, Flavio Tosi, prezent la acest Forum a vorbit despre colaborarea istorică între societățile din Veneto, din Verona în special, și România. În cadrul acestui forum a fost acordat pentru prima dată titlul de înteprinzător al anului. Titlul pentru 2013 a fost acordat doamnei Monica Petrică, pentru perseverenţă şi pentru rezultatele foarte bune obţinute în promovarea produselor tradiţionale româneşti. Începând cu acest an, premiul va fi acordat celor mai merituoși întreprinzători cu pașaport românesc care operează în Italia. Premiul a fost înmânat de primarul din Verona, Flavio Tosi, având în vedere că afacerile doamnei Monica Petrică sunt prezente şi la Verona. Monica Petrică este proprietarul lanțului de supermarketuri Milcov în Verona, Torino, Padova și Roma.

Chieti, 15 martie 2014 – Forum Economic – San Salvo. Eveniment pentru prezentarea oportunităților economice disponibile în România, în energie, agricultură, construcții, infrastructură, etc.

Milano, 4 aprilie 2014 – Forum Economic Lombardia – Forumul, organizat în colaborare cu filiala din Milano condusă de Romulus Popescu, a reunit întreprinzători români din regiunea Lombardia şi întreprinzători italieni, promovând dialogul între comunitățile economice şi de afaceri. Domeniul principal pe care s-a insistat în timpul lucrărilor a fost cel al agriculturii, fiind punctualizat sectorul agroalimentar şi al logisticii. Tematica amplă a fost formată din subiecte precum sursele de apă, epurarea apei, zootehnia, sistemul sanitar românesc, logistica medicamentelor, dar şi promovarea brevetelor italiene în ceea ce priveşte infrastructura autostradală.

Bucureşti, 15-17 mai 2014 – Misiune Economică în România la care au participat mai mulţi oameni de afaceri italieni care intenţionează să investească în agricultură, construcţii, energie şi turism. În cele trei zile, delegaţia din Italia a participat la întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor şi ai mediului de afaceri la Bucureşti, Măgurele şi Constanţa.

Bologna, 31 mai 2014 – Forum Economic Emilia Romagna – Forumul de la Bologna, organizat în colaborare cu primăria oraşului, s-a desfăşurat într-una dintre cele mai prestigioase locaţii din oraş, sala Farnese de la Palatul Accursio, sediul municipalităţii. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor, ai mediului local de afaceri şi ai comunităţii româneşti.

București, 17 iunie 2014 – Senatul României – Reprezentanţii Camerei de Comerţ a României în Italia (CCIRO Italia) au participat marţi 17 iunie 2014 la Sesiunea solemnă de la Parlamentul României consacrată aniversării a 150 de ani de la constituirea Senatului României.”


Al doilea relator al evenimentului, Alessandra Bianchi, vicepreşedinte Confartigianato Roma: “Strânsa colaborare între CCIRO Italia şi Confartigianato Roma a produs în acest prim an de colaborare rezultate extraordianare. Antreprenorii din Italia au acum la dispoziţie cele mai importante servicii necesare combaterii crizei economice: formare profesionalã pentru dezvoltarea afacerilor, garanţia împrumuturilor pentru antreprenori.

S-au elaborat noi strategii pentru sprijinirea investitorilor, pentru cei care doresc sã internaţionalizeze s-au sã investeascã în România. Propunerile noastre, Confartigianato şi CCIRO Italia sunt protejarea brandurilor româneşti şi italiene, protejarea investitorilor care intrã pe cele douã pieţe. Problemele investitorilor sunt preocupãrile noastre, ale CCIRO Italia şi Confartigianato pentru urmãtorii ani.”


Carlo Capria, (Departamentul pentru Dezvoltarea Economiilor locale, Întreprinderile Mici şi Mijlocii) din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri Italia: “Mulţumesc organizatorilor pentru cã îmi oferã posibilitatea sã vorbesc despre aceastã bunã colaborare cu CCIRO Italia. Prietenului Eugen Terteleac îi pot spune doar felicitãri pentru dinamismul şi rezultatele obţinute aici în Italia. Dragã Eugen, ai prezentat necesitatea reformãrii sistemului cameral românesc exact cum şi-a propus de altfel Matteo Renzi şi guvernul italian în urmã cu ceva timp. Nu este nevoie sã închidem camerele de comerţ pentru cã ar însemna alţi şomeri, trebuie în schimb sã le reformãm, exact cum ai spus tu. Trebuie sã le facem sã funcţioneze, sã lucreze pentru membrii sãi, sã fie reprezentative. Trebuie sã schimbãm politicile vis-a-vis de tineri, de inovatori şi inovaţii. Trebuie sã investim în Italia, sunt bani: mai multe instituţii bancare au rezerve uriaşe şi au început sã acorde împrumuturi. IMM-urile, persoanele fizice autorizate trebuiesc susţinute concret, exact asşa cum o face CCIRO Italia.

“Împreunã pentru a ne cunoaşte mai bine” este sloganul pe ordinea de zi. Doar împreunã putem reuşi. Sunt prea multe instituţii, camere de comerţ, confederaţii, asociaţii care lucreazã invidual. Doar împreunã putem reuşi în proiecte de interes naţional pentru Italia şi România….”


Andrea Amato, secretar general CCIRO Italia: “Proiectele noastre sunt acestea: ajutãm concret antreprenorii români din Italia, îi ajutãm sã gãseascã soluţii la infinitatea de probleme de care se lovesc antreprenorii deseori. Chiar şi când doresc sã investeascã în economia româneascã, noi reuşim cel mai bine sã conducem investitorii pe un percurs scurt şi sigur. Avem acest departament funcţionant, incubatorul pentru IMM-uri, care reuşeşte deseori sã facem imposibilul pentru acei investitori în pragul falimentului. Sunt acele PFA (persoane fizice autorizate) care în caz de faliment în Italia pierd totul: case, proprietãţi, onoarea, demnitatea. Noi reuşim sã-i salvãm prin profesionalismul şi capacitãţile colegilor noştri de la CCIRO Italia. Reuşim bineînţeles şi datoritã experienţelor partenerilor noştri. Proiectele CCIRO Italia pentru anii urmãtori sunt inclusiv acelea de a sprijini economia româneascã, de a contribui la reformarea sistemului cameral românesc exact aşa cum a declarat preşedintele Terteleac.”


Michele de Gasperis, preşedintele Camerei de Comerţ Italo-Mongola: “Parteneriatul cu CCIRO Italia a dat deja rezultate importante. Profesionalismul colegilor noştri români a întãrit încrederea membrilor şi a partenerilor în organizaţiile noastre, CCIRO Italia. Elaborãm împreunã cu CCIRO Italia proiecte de importanţã vitalã pentru mediul de afaceri la care suntem conectaţi. Sunt convins cã entuziasmul preşedintelui Terteleac stã la baza unor rezultate importante ale instituţiei CCIRO Italia şi al parteneriatului cu Camera de Comerţ Italo-Mongolã.”


Ernesto Carpentieri, preşedinte AEREC: În data de 11 iulie 2014 preşedintele Terteleac a devenit membru cu titlu de academician în organizaţia noastrã. Mai sunt colegi academicieni români: Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, Ioan Corneliu Dinu şi alţii. Împreunã vom conlucra în dezvoltarea relaţiilor economice între cele douã ţãri: Italia şi România. Profesioniştii noştri academicieni vor crea o reţea în jurul CCIRO Italia, structurã care va elabora proiecte inovative şi de succes pentru cele douã economii, Italia – România.”


Gianfranco Grieci, preşedinte FAGRI filiera agricolã italianã: “Agricultura performanã şi de calitate este garanţia pentru viitor. 20% din PIB-ul Italiei provine din agriculturã şi din derivatele ei. Muncitorii români dau o contribuţie importantã. IMM-urile constituite de români din sectorul agro-alimentar italian sunt o resursã a economiei italiene. Suntem foarte interesaţi sã investim în România, în sectorul agro-alimentar. Prin colaborarea cu CCIRO Italia, vom reuşi sã transferãm în România tehnologie italianã şi experienţã. Investitorii români şi italieni beneficiazã prin protocolul de colaborare între CCIRO Italia şi FAGRI de tot suportul necesar în realizarea unor obiective de dezvoltare economicã cu succes.”


Ioan Corneliu Dinu, vicepreşedinte CCIRO Italia: “Istoria comunã, experienţa imigraţiei moderne între cele douã ţãri ne spune cã italienii începând cu anii 1800 au construit în România, au muncit şi au contribuit la dezvoltarea României moderne, cum de altfel românii contribuie astãzi la dezvoltarea economicã italianã. Românii nu reprezintã doar o forţã de muncã ieftinã în Italia. Sunt mii de ingineri români care lucreazã pentru Eni, medici şi alţi profesionişti din mai multe domenii de activitate care fac onoare României în Italia. CCIRO Italia protejeazã interesele în egalã mãsurã atât pentru membrii CCIRO Italia italieni cât şi a românilor.”


Ana Maria Irimia, preşedinte CCIRO Italia Torino/Piemonte: “În ianuarie 2014, CCIRO Italia a organizat la Bucureşti un forum economic. Au participat miniştri, secretari de stat, camere de comerţ şi patronate. Toţi eram de acord cu o serie de proiecte. Entuziasmul era mult mai mare din partea lor, a politicienilor, vis-a-vis de proiectele noastre de interes naţional pentru România. Într-adevãr, ştim cu toţii cã este mai greu cu politicienii: nu întotdeauna menţin promisiunile. Dar asta nu înseamnã cã trebuie sã abandonãm totul. Noi mergem înainte. Suntem obligaţi sã continuãm, avem o datorie moralã faţã de cele douã ţãri, România şi Italia, faţã de cei 45.000 antreprenori români din Italia şi faţã de membrii CCIRO Italia.”


În încheiere, preşedintele CCIRO Italia, Eugen Terteleac a mulţumit participanţilor şi colaboratorilor: “Un eveniment reuşit. Am observat cã mai mulţi relatori au folosit tradiţionalul slogan al Asociaţiei Românilor din Italia, “împreunã pentru a ne cunoaşte mai bine”. Confirm, în afarã de o reciprocã cunoştinţã avem nevoie de fapte, de realizãri. Mã bazez pe capacitãţile fiecãruia dintre noi şi sunt convins, la anul realizãrile CCIRO Italia vor fi mult mai mari, vom deschide alte reprezentanţe în Italia şi de ce nu, vom discuta despre realizãri concrete cum s-a discutat şi astãzi. Vã mulţumesc.”


Eveniment deosebit: cu ocazia aniversării unui an de activitate, CCIRO Italia a inaugurat primul birou de turism pentru românii din Italia si a anuntat înfiinţarea noii televiziuni a românilor din Europa, DACIA TV. Aceasta televiziune va fi disponibilă pe DTT Italia (digitale terreste), din luna septembrie 2014, în regiunile Abruzzo, Toscana şi Lazio.

Birou de presă CCIRO Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Raport Istat: 10 milioane de săraci în Italia, peste 16% din totalul populației

„Ţineţi-vă de mână, măi, să nu vă prăpădiţi!”