in

Au rămas bătrânii singuri acasă? Proiectul prin care puteți avea grijă de ei de la distanță

Proiectul „Oamenii de acasă” se extinde la nivel naţional. Interviu cu Bogdan Baciu, coordonatorul proiectului.

„Oamenii de acasă” este un program social menit să ofere asistenţă, protecţie şi integrare ocupaţională bătrȃnilor ce trăiesc în Romȃnia , inaugurat la Bruxelles în octombrie 2014. Iniţiativa aparţine fundaţiei Sfȃntului Ioan Maximovici şi îşi propune să susţină romȃnii ce trăiesc şi muncesc în străinătate şi care doresc să ocrotească membrii familiei lăsaţi în ţară, oferindu-le şi finanţȃndu-le anumite servicii sociale.

Citiți și:

”Oamenii de acasă”, proiect dedicat îngrijirii copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate

Cum s-a născut ideea programului social- caritativ “Oamenii de acasă” şi în ce constă aceasta?

“La recomandarea protopopului romȃn de la Bruxelles, Vlaicu Patrici, care cunoscȃnd Fundaţia ne-a spus că ar fi această problemă: mulţi romȃni plecaţi la muncă nu reuşesc să se întoarcă atȃt de des în ţară şi să se îngrijească aşa cum ar trebui de cei rămaşi acasă. Semnalȃndu-ne nevoia aceasta, am zis să încercăm să punem împreună bazele unui proiect care să îi ajute să vină unii către ceilalţi.

Proiectul se adresează romȃnilor plecaţi în străinătate care pot comanda servicii care să fie prestate către cei din familiile lor rămaşi acasă. Noi prestăm aceste servicii iar cei din străinătate le pot comanda pe site-ul nostru www.oameniideacasa.ro”.

Care sunt serviciile care ar putea fi comandate de cei care vor să se îngrijească de cei dragi?

“Sunt trei categorii de servicii care pot fi consultate în secţiunea Ofertă generală de servicii de pe site. Avem servicii standard, servicii ocazionale şi servicii de necesitate sau de urgenţă pe care nu le dorim nimănui, pentru că în general sunt probleme de sănătate.

Serviciile standard ţin de tot ce înseamnă îngrijire la domiciliu: inclusiv furnizare de alimente în mod regulat, vizite, discuţii, vizite medicale, diferite activităţi prin care persoanele să se integreze ocupaţional în comunitatea în care sunt, servicii de curăţenie. Pe lȃngă aceste servicii, toate comenzile solicită şi servicii personalizate pentru că cei din străinătate găsesc doar o parte din ceea ce doresc să ofere celor dragi în ceea ce noi oferim standardizat ”.

Care este sfera de desfăşurare a programului?

“Proiectul a început la Turţ pentru că majoritatea celor din zona Bruxelles-ului sunt din zona Maramureşului. De la Turţ am primit o susţinere extraordinară din partea primarului şi atunci am pornit de acolo.

La momentul acesta pot să spun că suntem operaţionali pe întreg teritoriul ţării. Atȃt timp cȃt dintr-o localitate ne vin un minim de 10 cereri, noi intrăm în acea localitate. Avem liste de aşteptare. Centrele importante sunt: Satu- Mare, Cluj, Sibiu, Piatra Neamţ. Din Moldova avem mai mult de jumătate din abonamente, avȃnd în vedere situaţia economică mai defavorabilă din această zonă.

Care sunt rezultatele obţinute pȃnă acum? De cȃte persoane vă îngrijiţi?

În prezent sunt 72 de persoane în îngrijirea programului “Oamenii de acasă” . Nu e mult dar nici nu este puţin, în doi ani de zile. Noi suntem mulţumiţi aşa, cu paşi mici, mai ales că suntem doar o mȃnă de oameni care, în mare parte, fac voluntariat”.

Cei interesati să se înscrie în program, să ne sprijine în campaniile de promovare sau să facă donaţii pentru bătrȃnii rămaşi în voia sorţii pot găsi toate informaţiile necesare pe site-ul oficial www.oameniideacasa.ro şi pe pagina Facebook Promovam “Oamenii de acasa” in diaspora administrată de asociaţia Valide Alternative per l’Integrazione https://www.facebook.com/Promovam-Oamenii-de-acasa-in-diaspora-169426846753192

Asociaţia Valide Alternative per l’Integrazione
Padova, Italia
[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marinela Ardelean a lansat primul ghid al celor mai bune vinuri românești și moldovenești

Mădălina Ghenea s-a despărțit de Philipp Plein și a luat o decizie radicală