in

Centenarul Marii Uniri Naționale sărbătorit la Cosenza, organizator al evenimentului asociația ”Dacia”

Joi, 06 decembrie 2018, comunitatea de romani din Cosenza a sarbatorit la sediul Asociatiei Dacia marcarea Centenarului  Marii Uniri Nationale cu sprijinul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni. Pe tot parcursul anului 2018 au avut loc actiuni la sediul asociatiei sub emblema Centenarului, astfel ca pe tot parcursul anului aniversam 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desavarsirea statului național roman, realizata prin unirea provinciilor romanesti cu Romania. La inceput a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar in final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formeaza impreuna Marea Unire de la 1918.

Cu aceasta ocazie a sarbatoririi Zilei Unitatii Nationale am lansat  seria de activitati culturale si educative destinate copiilor si tinerilor romani, prin organizarea de cursuri de limba romana, cultura si civilizatie, activitati desfasurate in cadrul proiectului propriu al Asociatiei Dacia – Invata romaneste, descopera Romania. Un frumos grup de copii romani coordonati si indrumati cu multa implicare si pasiune de voluntarii Asociatiei Dacia, cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani nascuti si crescuti in Italia au sustinut un moment artistic plin de emotie: au cantat cantece romanesti si recitat poezii specifrice Zilei Romaniei, dupa care au primit cateva daruri in dulciuri si fructe de la Mos Nicolae.

Ne-a bucurat enorm prezenta la evenimentul nostru a fratilor nostri romani de la Lamezia Terme, de la Asociatia Pro Romania si a parintelui Constantin Robert Ghimisi, care spre sfarsitul evenimentului ne-au incantat cu cateva colinde, data apropierea de sarbatoarea Craciunului.

Momentul cel mai asteptat dupa micul spectacol oferit de copiii romanilor din Cosenza a fost intalnirea romanilor cu reprezentantii autoritatilor statului roman, doamna Lucretia Tanase, Consul general la Consulatul Romaniei la Bari si Daniela Titaru, Director general la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau. Daniela Titaru a prezentat eforturile pe care Guvernul Romaniei le face pentru a aduce romanii acasa si mai concret, noutatile legislative in domeniul asistentei sociale din Romania si faptul ca s-a inceput o campanie de angajari ca asistent personal profesionist si ca sunt preferati romanii din diaspora pentru ca ei sunt deja pregatiti pentru a astfel de munca prin tipurile de activitati desfasurate in Italia.

S-a discutat despre dramele prin care trec nu doar cei care sunt nevoiti sa isi lase familiile acasa in Romania, greutatile de acomodare cu un nou stil de viata, de munca, o noua mentalitate, ci si de faptul ca parintii sau copiii ramasi acasa trec prin durerea despartirii de cei dragi plecati. Sacrificiile sunt de ambele parti, durerile la fel de mari umbresc de multe ori acele mici avantaje sau aparente solutii la crizele economice care cauzeaza despartirea familiilor. Prin aceste oportunitati, romanii care lucreaza in domeniul asistentei kla domiciliu a familiilor italiene au posibilitatea de a se intoarce acasa, si de a lucra in Romania ca asistenti personali profesionisti avand in ingrijire fie un batran fie o persoana cu invaliditate accentuata sau grava, beneficiind de salarii comparative cu cele din Italia dar beneficiind de confortul mediului din romania, alaturi de familia lor si prietenii lor de acasa.

La sfarsitul evenimentului am servit produse traditionale romanesti, sarmale, parjoale, prajituri, cornulete si cozonac.

Anterior evenimentului din 6 decembrie, am insotit-o pe doamna Daniela Titaru la discutii principiale cu reprezentantii autoritatilor locale, Alexandra de Rosa – consilier pe probleme de imigratie si Welfare si Pierluigi Caputo Presedintele Consiliului Local Cosenza pentru a prezenta eforturile pe care DGASPC Bacau si celelalte institutii judetene din Romania le depun pentru romanii care doresc sa se intoarca acasa si noutatile legislative in domeniul Asistentei sociale si a protectiei copilului si posibilitatile de colaborare pentru a veni in sprijinul romanilor din teritoriu.

Mocanu Lenuta Gabriela,                                                                                                   

Presedinte Asociatia Comunitea Romanilor in Calabria DACIA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Centenar sărbătorit la Limbiate, eșec total: o sală anonimă, cu mâncare rece și fără gust, cu ospătari nepoliticoși și plictisiți

Viena, festival excepțional de colinde în interpretarea unor coruri din diaspora, din Italia s-au prezentat două grupuri