in

Diplomați români invitați la lucrările celui de-al VII-lea Congres Regional al CGIL FLAI Puglia, discuții despre informarea românilor din zonă

La invitația secretarului general CGIL FLAI Puglia, dna. Lucreția Tănase, consul general a participat la deschiderea lucrărilor celui de-al VII Congres Regional al Sindicatului din Agricultură CGIL FLAI Puglia, (Federația Lucrătorilor din Agricultură și Industrie Puglia) care s-au desfășurat la Bari.

În deschiderea congresului a fost prezentat un material video cu realizările semnificative din ultimii 4 ani de activitate, material în care sunt evidențiate inclusiv acțiunile comune ale CGIL FLAI Puglia și Consulatului General al României la Bari. Au fost menționate, vizita dnei. Natalia-Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, în luna mai a.c., și semnarea protocolului de colaborare CG Bari și CGIL FLAI Puglia, cu ocazia inaugurării la Bari a primului punct de informare (infokioșk) ce conține informații privind drepturile și obligațiile privind munca în agricultură și informații consulare.

Secretarul general FLAI Puglia, Antonio Gagliardi, a subliniat în deschiderea lucrărilor pe lângă alte teme de actualitate, importanța contribuției muncitorilor străini în agricultură, conform ultimelor statistici publicate, din totalul de 346.000 lucrători străini, cu contract legal de muncă, în agricultură, 110.154 sunt cetățeni români. Totodată, a informat asupra acțiunilor comune ale CG Bari cu CGIL FLAI Puglia pentru sprijinirea cetățenilor români exploatați prin muncă din localitatea Ginosa, caz în care Sindicatul CGIL a pus la dispoziție avocați pentru reprezentarea muncitorilor români în cele două procese deschise pe rolul Tribunalului din Taranto. În acest context a adresat un mesaj de mulțumire dnei. Lucreția Tănase, care de la început “ a îmbrățișat propunerea pentru o colaborare intensă și eficientă între FLAI Puglia și Consulatul General al României la Bari, bazată pe protecția lucrătorilor agricoli români angajați în activități de producție în domeniu, aproape întotdeauna victime ale exploatării și a caporalilor

Totodată, Antonio Gagliardi a menționat faptul că, la nivel Regional, cu CG Bari au fost înființate două punte de informare (infokioșk) pentru cetățenii români rezidenți în localitățile Bari și Ginosa, precum și continuarea demersurilor pentru inaugurarea până la sfârșitul anului 2018, a unui nou punct de informare pentru comunitatea românească din Foggia.

Referitor la colaborarea cu alte sindicate din UE și state terțe, a fost menționată Campania “Rise Up” organizată în perioada 23-27 iulie 2018, în colaborare cu Sindicatul Agrofrăția din România și Sindicatele pentru Agricultură din Bulgaria și Macedonia, unde CG Bari a participat la toate evenimentele care au avut loc în Provincia Taranto. Secretarul general FLAI Puglia a menționat deasemenea, tipărirea în limba română a broșurii intitulată ”Protecția în Domeniu” adresată muncitorilor de cetățenie română din agricultură.

La eveniment au participat reprezentanți ai Sindicatelor UIL (Uniunea Italiană pentru Muncă) și CISL Puglia (Confederația Italiană a Sindicatelor) la nivel regional, ce au avut intervenții de la tribuna congresului, în care au menționat buna colaborare la nivel regional și local în reprezentarea intereselor lucrătorilor din agricultură. Din partea CG Bari a mai participat alături de dna. Lucreția Tănase, consul general și Dan Ștefănesa, consul.

În cadrul dezbaterilor a fost prezentat și Studiul efectuat de cercetătoarea Grazia Valentino asupra femeilor de cetățenie română și bulgară care își desfășoară activitatea în agricultură din Provincia Taranto. Cercetătoarea a prezentat situațiile cu care se confruntă femeile în raport cu angajatorul sau caporali, modul în care acestea sunt exploatate prin muncă și în unele cazuri și sexual.

Consulul general al României la Bari, în alocuțiunea susținută a mulțumit pentru invitația de a participa la lucrările de deschidere a celui de-al VII Congres Regional al Sindicatului din Agricultură CGIL FLAI Puglia, adresând în mod expres un mesaj de apreciere secretarului general FLAI Puglia, Antonio Gagliardi și Azmi Jarjawi secretar pentru imigrație, față de modul în care aceștia s-au implicat în sprijinirea cetățenilor români exploatați prin muncă din Ginosa și nu numai. A precizat că instituirea punctelor de informare a muncitorilor români de agricultură din Regiunea Puglia a devenit un model de bună practică, pe care și alte state doresc să îl implementeze în Italia.

La finalul lucrărilor, în urma voturilor exprimate de către delegații din teritoriu, au fost reconfirmați în funcțiile deținute, pentru un nou mandat de 4 ani, liderii sindicali la nivelul Regiunii Puglia, respectiv Antonio Gagliardi, secretar general FLAI Puglia și Azmi Jarjawi secretar pentru imigrație din cadrul CGIL FLAI Puglia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România deschide granițele pentru muncitorii străini: vor putea fi plătiți cu salariul minim brut pe economie

Generația care nu mai ştie româneşte: ruptura definitivă dintre bunici şi nepoţii crescuţi peste hotare