in

Forum economic la Bucureşti, reprezentanţii Guvernului şi ai Camerei de Comerţ a României au promis sprijin pentru proiectele CCIRO Italia

Roma, 29 septembrie 2014 – Camera de Comerţ a României în Italia a înregistrat un nou succes în misiunea pe care şi-a asumat-o de la înfiinţare, aceea de a sprijini schimburile economice româno-italiene şi de a convinge investitori străini să investească în România.

În zilele de 26 şi 27 septembrie a avut loc forumul organizat în colaborare cu Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din cadrul Guvernului României, cu sprijinul Confartigianato Roma, al Camerelor de Comerţ din Aquila şi Perugia şi al Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România.

Forumul economic a reunit oameni de afaceri români şi italieni, reprezentanţi ai Guvernului României, ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României, patronate şi reprezentanţi ai mediului academic şi un numeros public, pentru a discuta despre atragerea şi sprijinirea investitorilor români din Italia, investiţii în agricultură şi în procesarea produselor agricole româneşti, aplicarea în România a experienţei industriei agroalimentare italiene, înlocuirea produselor agroalimentare provenite din zone extra UE cu produse certificate italiene.

Deschiderea evenimentului a revenit doamnei senator Ecaterina Andronescu, președinta Senatului Universității Politehnice din București, care a trecut în revistă rezultatele şi proiectele Universităţii şi a vorbit despre importanţa parteneriatului dintre mediul acedemic şi cel investiţional, ca şi despre implicarea Universităţii în proiecte de studiu şi cercetare pentru dezvoltarea relaţiilor economice între România şi Italia.

Eugen Terteleac, preşedintele CCIRO Italia, a aplaudat implicarea mediului academic: „Implicarea si participarea mediului academic românesc în proiecte pentru dezvoltarea social-economică este cu siguranţă o garanţie pentru realizarea acestora. Cel de-al XII-lea Forum economic organizat de instituţia noastră elaborează astăzi propuneri şi proiecte investiţionale în sectoare precum energie, construcţii şi agricultură. Atragerea investitorilor români din Italia şi redarea încrederii acestora în economia românească este unul din obiectivele principale pentru CCIRO Italia.”

Carlo Capria, reprezentant al Consiliului de Miniştri din Italia a lăudat iniţiativele CCIRO Italia: “Relaţiile economice intre Italia şi România sunt într-o continuă dezvoltare şi datorită implicării Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia. Datoria noastră, a celor prezenţi, este să sprijinim şi să încurajăm investitorii să facă proiecte, să beneficieze de fondurile europene şi de suportul care îl oferă instituţiile romaneşti şi italiene. Trebuie să încurajăm tinerii să înfiinţeze societăţi comerciale. Viitorul este al tinerilor antreprenori care sunt foarte dinamici şi în pas cu tehnologia modernă”.

Cornel Visoianu, Consilier al Primului Ministru, promite sprijinul garantat al Guvernului: “Am sprijinit şi participat şi la alte evenimente organizate de CCIRO Italia, care sunt extrem de importante pentru relaţia dintre autorităţi şi mediul de afaceri. Sprijinul Guvernului României pentru antreprenorii români din străinătate care vor să investească în economia României este garantat. Politicile şi programul Guvernului sunt favorabile investitorilor străini interesaţi de economia românească. Investiţiile cu mare potenţial în construcţii, agricultură şi energie beneficiază de mai multe facilităţi fiscale şi de finanţare din fondurile europene”.

Daniel Botănoiu, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi coorganizator al celui de-al XII-lea Forum a vorbit despre avantajele investiţiilor în agricultura românească: “Investiţiile italiene în terenurile agricole din România sunt importante. Invităm investitorii români şi italieni să profite de avantajele şi oportunităţile investiţionale din sectoarele de procesare a produselor agricole şi logistică, segmente care nu sunt concurenţiale precum cele din economia altor ţări europene. Vreau să discutăm pe fiecare proiect în parte, adus la acest Forum de investitorii români şi italieni”.

Anca – Laura Ionescu, Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, a expus direcţiile de acţiune: “Sprijinirea mediului de afaceri, al sectorului IMM, reprezintă o prioritate atât la nivel naţional, cât şi la nivel European, deoarece această categorie de agenţi economici, mai dinamici şi mai flexibili decât întreprinderile mari, reprezintă motorul oricărei economii moderne. Guvernul României, ca şi executivul european, are ca obiectiv crearea unui mediu de afaceri activ, stabil, predictibil, bazat pe competitivitate, responsabilitate şi spirit antreprenorial, focalizându-şi atenţia pe câteva direcţii de acţiune în vederea susţinerii dezvoltării mediului privat: sprijinirea antreprenoriatului şi a iniţiativei private, îmbunătăţirea accesului IMM la finanţare, la inovare, la pieţe, sprijinirea IMM-urilor deja existente”.

Forum Economic organizat de CCIRO Italia la Universitatea Politehnică din Bucureşti

Sorin Dimitriu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, preşedintele CCIR Bucureşti, a anunţat că CCIR este interesată de parteneriatul cu CCIRO Italia: “Reprezint astăzi, aici, întreg mediul de afaceri românesc. Împreună cu colegii din Italia sprijinim concret pe cei interesaţi să investească în România. Un alt proiect important pentru sistemul cameral românesc este să promovăm produsele romaneşti pe piaţa externă. Parteneriatul ar trebui să fie pe ordinea de zi, în colaborare cu colegii de la Roma trebuie să elaborăm proiecte complexe în sprijinul investitorilor”.

Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, a vorbit despre românii din diaspora în general, pe care ar vrea să-i sprijine, din funcţia pe care o deţine: “Mă bucur să mă aflu astăzi printre prieteni cum ar fi Ecaterina Andronescu, Eugen Terteleac. Preocuparea mea sunt românii de pretutindeni şi găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemelor acestora”.

Pe parcursul celor două zile de lucrări au mai intervenit reprezentanţi ai patronatelor, membri ai delegaţiei de investitori români şi italieni, profesori universitari, membri ai Guvernului României, reprezentanţi ai Confartigianato Italia, Filiala Agricola Italiana (F.Agr.I.).

În cadrul întâlnirii, Ecaterina Andronescu a primit titlul de membru de onoare al Asociaţiei Românilor din Italia, al optulea astfel de titlu acordat până acum de ARI de la înfiinţarea asociaţiei.

Moderatorii evenimentului au fost secretarul general CCIRO Italia, Andrea Amato şi vicepreşedintele CCIRO Italia, Corneliu Ioan Dinu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PSD Italia se măreşte: Iulian Branişte, primul preşedinte al filialei PSD Vercelli

Ziarul Românesc: Stanoevici şi-a anulat vizita la Londra de frica protestelor românilor