in

ARI Roma / Mii de conaţionali au sărbătorit ziua României la Roma

Roma 9 decembrie 2010 „Între două mii şi şapte mii de români”- spun organizatorii- au participat la spectacolul anual organizat ȋn incinta teatrului Tendastrisce de la Roma Roma de ARI- Asociaţia Românilor din Italia- şi dedicat Zilei Naţionale a României. Evenimentul, ajuns la ediţia a noua, s-a intitulat „Impreună pentru a ne cunoaşte mai bine” şi a fost promovat sub egida autorităţilor italiene şi a ambasadei României ȋn Italia.

Prima parte a spectacolului a fost dedicată memoriei poetului Adrian Păunescu. Astfel, a fost proiectat, ȋn premieră, filmul „Cenaclul Flacăra- Te salut generaţie-n blugi”, fiind prezent şi fiul scriitorului, Andrei, alături de regizorul Cornel Diaconu. A urmat un recital muzical susţinut de Andrei Păunescu ȋmpreună cu solista Felicia Filip, acompaniaţi vocal de mulţi dintre spectatori. La un moment dat, fiul poetului s-a retras cu ochii ȋn lacrimi de pe scenă, după ce a interpretat şlagărul „Rugă pentru părinţi”.  „Adrian Păunescu ar fi trebuit să participe el ȋnsuşi la spectacolul de la Roma, discutasem deja de proiect  şi era ȋncântat de idee”, ne-a spus Eugen Terteleac, preşedintele ARI.

Artişti din România

Apoi, pe scenă au urcat artişti români reprezentând cele mai variate genuri muzicale. Concertul a continuat cu soprana Felicia Filip şi solista de muzică populară Floarea Calotă, ȋnsoţită de un grup de căluşari, care au ȋncălzit atmosfera ȋn sală. De mare succes s-a bucurat şi trupa Talisman, care a interpretat, alături de melodiile proprii, şi hituri din repertoriul muziicii pop româneşti, ridicând sala ȋn picioare la melodii precum „Fată verde” şi „România”.

Prezentatoarele spectacolului au fost cele două reprezentante ale comunităţii din Italia la concursul „Miss Diaspora”, Tatiana Răducanu, deţinătoarea titlului şi Geanina Leana din Sicilia. Cele două tinere, alături de alte românce au prezentat şi o paradă a modei in costume de mireasă, create de stilişti români de la Piatra Neamţ.

Cadouri de Moş Nicolae

Un alt moment cheie al concertului a fost când pe scenă a urcat Paula Mitrache, cunoscută cu numele de scenă „Haiducii”.

Artista i-a chemat pe scenă toţi copiii prezenţi ȋn sală, pentru a dansa şi cânta ȋmpreună cu ea. Apoi, a ȋmpărţit celor mici cărţi ȋn limba română oferite de Guvernul României, reprezentând operele celor mai cunoscuţi scriitori din ţară. Fiind ajunul Sfântului Nicoale, cântăreaţa, ȋnsoţită de “Moş Crăciun”, a distribuit şi câteva sticluţe cu agheazmă aduse special de la Bari, oraşul care găzduieşte moaştele Sfântului ocrotitor al copiilor.

Paula Mitrache ne-a spus, după spectacol, că în fiecare an, de Sfântul Nicolae, merge la slujba în catedrala de la Bari, pentru a se ruga. Si, imediat după concert, Paula, însoţită de fiul ei, a plecat direct spre Bari cu maşina, reuşind să ajungă la slujba de la ora 4 dimineaţa: “M-am bucurat că şi în acest an, am reuşit să particip la slujbă, mi s-a părut că toată oboseala concertului şi drumului au dispărut”.

Împreună cu moldovenii

Pentru prima oară, o parte din spectacolul de la Roma a fost dedicată şi celor din Republica Moldova, fiind intepretate pe scenă şi cântece populare de peste Prut. În aceeaşi zi, ARI a semnat un acord de colaborare cu asociaţia „Dacia” reprezentată de preşedintele Vitalie Ciobanu, o organizaţie a moldovenilor din Italia, acord care are la bază „unitatea spirituală ȋntre cele două popoare”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Patron italian, mulţumit de angajaţii români

Dova Cahan, carte despre tatăl meu