in

“Gingășii de Primăvară”, eveniment de zile mari organizat de asociația ”Europa”, din Monfalcone: ”Putem spune că a fost un succes”

Cea de a treia ediție a Festivalului “Gingășii de Primăvară”, organizat de Asociația “Europa”, alături de alți reprezentanți ai mediului asociativ din Monfalcone, regiunea Friuli-Veneția Giulia, a avut loc duminică, 11 martie, în prezența Consulului General al României la Trieste, Cosmin Victor Lotreanu, a autorităților italiene locale și a unui public numeros, format în special de români care locuiesc în zonă.

Evenimentul a avut forma unui spectacol cultural-artistic, moderat de prezentatoarea și interpreta de muzică folclorică românească Aura Pană și precedat de alocuțiuni ale organizatorilor și invitaților instituționali (domnul Iorgu Iordache, președintele Asociației “Europa”, doamna Loredana Drăgan, cetățean român, manager al unei firme subcontractoare în cadrul Companiei “Fincantieri”, Părintele Valentin Aenoaei, asistent spiritual pentru cetățenii români catolici din zona Trieste și Gorizia, Părintele ortodox Victor Budeanu, preot-paroh al Parohiei Ortodoxe “Sfântul Prooroc Zaharia” din Monfalcone, domnul Iacob Surd, Pastor al comunității penticostale, doamna Francesca Tubetti, consilier în cadrul Primăriei Monfalcone, domnul Cosmin Victor Lotreanu, Consul General al României la Trieste), informează site-ul CGR de la Trieste.

Alocuțiunea șefului de misiune s-a concentrat asupra importanței păstrării și afirmării a tot ceea ce este de esență românească, Mărțișorul, ca parte a patrimoniului imaterial al UNESCO reprezentând un exemplu în acest sens. De asemenea Ziua Femeii este celebrată în mod particular poate de către români, oriunde s-ar afla aceștia, fiind practic o continuare a Mărțișorului și constituind un ansamblu de simboluri menite a celebra sosirea anotimpului de primăvară.

Manifestarea, găzduită prin sprijinul Primăriei Monfalcone de sala “Mons.O.Foschian” (spațiu pentru evenimente culturale) s-a bucurat de o participare însemnată a cetățenilor români rezidenți în regiunea Friuli Venezia Giulia, îndeosebi din Monfalcone, Trieste, Padova, San Dona di Piave, mulți dintre aceștia lucrători în șantierele navale din Monfalcone și Marghera.

Organizatorii au prezentat și un spațiu expozițional cu elemente de tradiție românească. (costume populare, ouă încondeiate, mărțișoare etc.

”Asociația „Europa” a încercat să adune românii din zonă, indiferent de pozițiile sociale, culturale sau religioase, pentru a sărbători românește, pentru a descoperi noi talente, resurse umane, muncitori, intelectuali sau antreprenori și în final putem spune că a fost un succes. Pentru cei care suntem în Diaspora, MAMA ne lipsește poate mai mult datorită distanței și merită respectul nostru, pe care îl putem da mai departe copiilor noștri chiar dacă ei sunt născuți aici. Ziua Internațională a Femeii ne dă ocazia tuturor bărbaților să arătăm cum respectăm noi pe mamele, doamnele și domnișoarele noastre.”, ne-a declarat Iorgu Iordache, președintele Asociației ”Europa”, organizatorul manifestației.

Sponsorul evenimentului: After Dark Club Udine

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Scrisoare către un rasist de vârsta mea” – o studentă africană a răspuns unei inscripții din baia bibliotecii Ca ‘Foscari din Venezia

Emanuel Chirilă, un tânăr român din Italia cu vocație de mare inventator: «Să trecem peste frica de a pierde»