in

Operation Vote: „Poţi alege şi tu primarul Romei”

Pe 26 şi 27 mai se vor desfăşura alegeri administrative în peste 600 de localităţi din Italia, printre care şi Roma, în urma cărora vor fi aleşi consilierii administraţiilor locale.

În capitala Italiei trăiesc oficial 80.000 de români, dar numai 700 dintre ei se înscriseseră pe listele electorale suplimentare până în luna septembrie 2012.

Câteva asociaţii de români din capitala Italiei s-au mobilizat pentru a informa comunitatea în legătură cu dreptul de vot la alegerile administrative. Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a demarat, de exemplu, încă din 2012, o campanie de înscriere a românilor pe listele electorale.

Duminică , 3 martie, a avut loc, la Roma, prima etapă a campaniei de informare “Operation vote” cu sloganul "Poţi alege şi tu primarul Romei", promovată de asociaţia româno- italiană Europaeus şi organizaţia COSPE, şi adresată cetățenilor români cu reşedinţa la Roma.

 

Alegeri locale 2013/ 16 aprilie: data limită pentru înscrierea pe listele electorale

Voluntarii Asociatiei au distribuit la Teatro Tendastrisce, mai mult de 2500 de pliante în limba română și italiană privind drepturile de vot ale cetățenilor europeni. Au fost furnizate, în primul rând, informații cu privire la modul de înregistrare pe listele electorale şi termenul limită de depunere a cererilor: 16 aprilie 2013.

Românii care au participat la eveniment şi-au manifestat interesul faţă de alegerile locale şi au afirmat că doresc să voteze, deşi nu ştiau că trebuie să se înscrie pe listele suplimentare.

“Da, am reşedinţă la Roma şi votez, cred că sunt înscrisă pe liste automat”, a spus Dorica M., româncă stabilită la Roma în 2009.

Alţi români au primit acasă o scrisoare de la Primărie, prin care sunt invitaţi să se înscrie pe liste până pe 16 aprilie. Este şi cazul Eleonorei, de 47 de ani, din Constanţa: “Am primit scrisoarea şi am depus cererea la anagrafe, dar încă nu am primit buletinul de vot acasă, mai aştept”.

“Obiectivul proiectului Operation Vote este acela de a promova și de a crește participarea efectivă a cetățenilor români în viața publică și politică a Italiei şi în acest caz, a Romei. Având reşedinţa la Roma, avem dreptul, în calitate de cetăţeni europeni, să participăm la alegeri şi să aleagem, şi noi, primarul capitalei, aşa cum am încercat să transmitem prim materialele informative puse la dispoziţia conaţionalilor noştri”,au declarat organizatorii.

Campania s-a desfăşurat în cadrul celei de-a șaptea ediții a "Festivalului primăverii- Împreună pentru a cunoaște mai bine"- organizat de ARI, la care au participat peste 8.000 de persoane, cea mai mare parte dintre ei fiind români.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un sibian a făcut aranjamentele florale pentru nunţile lui Adi Mutu, Tom Cruise, Eros Ramazzotti

8 Martie/ Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Mamei pentru români