in ,

Punct de informare pentru români la Camera de Muncă din Cerignola: MUNCĂ, PENSIE, CONSULAT

La sediul Camerei de Muncă din Cerignola, în prezența consulului general al României la Bari, Lucreția Tănase și conducerii regionale a organizațiilor sindicale CGIL-FLAI (Confederația Generală Italiană a Muncii, Federația muncitorilor agro-industriali), FILCAMS (Federația italiană a lucrătorilor din domeniul comerțului, hotelurilor, cantinelor și serviciilor) și FILLEA (Federația italiană a lucrătorilor din industriile lemnului), a avut loc inaugurarea unui punct de informare / Info-Point.

Evenimentul a cuprins două componente și anume, prezentarea dispozitivului urmat de conferința de presa și întâlnirea cu membrii ai comunității romanești din Cerignola.

Lucreția Tănase, consulul general al României la Bari, a subliniat că această inițiativă răspunde preocupării constante a Guvernului român, acela de informare și susținere a cetățenilor români care lucrează în străinătate, în acest caz Italia meridională.

Acțiunea a reprezentat o nouă etapa a colaborării CG Bari cu CGIL Puglia și se circumscrie măsurilor destinate cetățenilor români, pentru respectarea principiului de egalitate în drepturi, a cetățenilor Uniunii Europene, a persoanelor care au rezidența în aceste state, indiferent de naționalitate, și care beneficiază în mod egal de drepturile și obligațiile prevăzute de legislația națională și a dispozițiilor Regulamentului 883/2004 care reglementează sectoarele de asistență socială, precum îmbolnăvirea, maternitatea, accidentele de muncă, beneficii/contribuții pentru susținerea venitului și a familiei, contribuții pentru fondul de pensii și asigurări sociale.

La conferința de presă au fost prezenți din partea sindicatelor italiene, dl. Pino Gesmundo, secretar general CGIL-Puglia, Antonio Gagliardi, Secretar General CGIL-FLAI Puglia, dl. Daniele Iacovelli, secretar general CGIL-FLAI Foggia, dna. Angela Villani, secretar general FILCAMS Foggia, dl. Maurizio Carmeno, secretar general CGIL Foggia, dl. Amzi Jarjawi, secretar regional CGIL-FLAI Puglia.

Secretarul general Pino Gesmundo, a subliniat faptul că dorește să continue și să dezvolte acest proiect ce are ca scop informarea comunității române aflată pe teritoriul Italiei prin aceste puncte de informare în sediile CGIL.

Punctul de informare tip Info-Point inaugurat la sediul CGIL Cerignola, fiind și sediul istoric CGIL, dedicat primului președinte al federațiilor sindicale din Italia, și fondator al CGIL la nivel național, dl. Giuseppe Di Vittorio, conține materiale de informare, orientare și îndrumare a lucrătorilor români, având configurate următoarele secțiuni: Muncă, Pensie, Consulat.

Materialele puse la dispoziția cetățenilor români pentru a fi consultate, au fost realizate și traduse în limba română de CG Bari, pe baza legislației în materie de muncă puse la dispoziție de Sindicatul CGIL-FLAI și Biroul Atașatului de muncă din cadrul Ambasadei României din Republica Italiană.

Utilizatorii au posibilitatea tipăririi materialelor sau a informațiilor consultate pe care le doresc, la imprimanta aflată în dispozitiv.

Întâlnire cu Cgil

Începând cu orele 17:00, consulul general și echipa CG Bari, alături de  reprezentanți ai sindicatului CGIL, s-au întâlnit cu cetățeni români care lucrează în agricultură, construcții și servicii de asistență a persoanelor din Cerignola.

Cu acest prilej, consulul general a prezentat componența circumscripției consulare a misiunii diplomatice din Bari, echipa, serviciile și activitățile pe care le desfășoară consulatul. A încurajat cetățenii români să aibă încredere în autoritățile statului român dar și în autoritățile italiene, să fie deschiși la informațiile transmise și în egală măsura să fie uniți și proactivi în viața socială și civică a localităților unde trăiesc sau lucrează.

Au fost subliniate măsurile concrete de care pot beneficia în relația cu sindicatul CGIL, una din cele mai puternice organizații din Italia, care susține inițiativele de informare, oferind la rândul său suportul în problematicile întâmpinate de cetățenii români în Italia. Totodată șeful misiunii diplomatice a subliniat faptul că, oficiul consular este deschis pentru colaborare cu toate autoritățile italiene în vederea sprijinirii comunității românești.

Reprezentanții CGIL prezenți, Amzi Jarjawi și Raffaele Falcone au răspuns întrebărilor legate de contractele de muncă, și sprijinul pe care sindicatul îl poate oferii în acest sens.

Echipa oficiului consular a făcut o prezentare directă a  modului de utilizare a dispozitivului instalat și tipologia informațiilor ce pot fi consultate, răspunzând și arătând în mod concret cum se poate face o programare la consulat, ce pași trebuie urmați pentru a obține alocația pentru copii sau diferența salarială între un angajat cu contract de muncă și un angajat la negru, inclusiv stagiul de cotizare pentru pensie.

A urmat o sesiune de promovare și popularizare a Portalului extern www.econsulat.ro, insistându-se asupra avantajelor utilizării exclusive a portalului extern pentru înregistrarea cererilor de servicii consulare, accesării și utilizării platformei.

De asemenea, au fost prezentate și distribuite comunității românești prezente pliantele și materialele informative.

Reprezentanții consulatului au furnizat informații despre viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, din data de 26 mai 2019, despre legislația adoptată și documentele  în baza cărora se poate vota în străinătate și despre procedura de vot.

Au distribuit ”Ghidul alegătorului român din străinătate” și flyerul ”Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019”, invitând cetățenii români să vină la consulat să își actualizeze documentele, astfel ca în ziua votului să își exercite acest drept fundamental.

Echipa CG a acordat consultanță consulară, informații utile în vedere înmatriculării autoturismelor în Italia și procedurile de radiere a acestora de pe teritoriul României.

Evenimentul a fost mediatizat în mediul online pe FoggiaToday.it, Rassegna.it, în ziarul  local ”Quotidiano di Foggia” precum și publicațiile on-line de limbă română din Italia.

La eveniment, din partea CG au participat Dan Ștefănesa, Ion Mihai Știrbu, George Dogaru și Răzvan Petrescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sportivi de talie internațională, de origine română, medalii pentru alte națiuni: ”Păcat că statul român nu i-a ajutat”

Cea mai bună pizza napolitană din Madrid, facută de un oltean: ”Nu toată lumea ştie s-o facă”