in

Școala de vară de la RIGNANO FLAMINIO, EDIȚIA A IV-A – Artă și cultură în satul românesc prin ochii copiilor

În al patrulea an consecutiv, Școala de vară a Schitului Ortodox Român ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Rignano Flaminio își deschide porțile la 23 iunie 2019 în prezența elevilor și a părinților, dar și a părintelui Ieromonah Ștefan. Proiectul din acest an intitulat ”Școala de vară de la Rignano Flaminio – Artă și cultură în satul românesc prin ochii copiilor”, care se derulează în perioada 17 iunie – 30 septembrie 2019, este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, având ca obiectiv dezvoltarea capacităţii de integrare activă a imigranţilor de origine română în spaţiul socio-economic european prin valorificarea aptitudinilor personale şi a aportului autohton.

Pentru prima dată, ca partener în acest proiect s-a alăturat și Seminarul teologic liceal Sfântul Gheorghe din Roman, județul Neamț.

Cine sunt beneficiarii acestei Școli de vară?

De cursurile Școlii de vară pot beneficia copiii și adolescenții români și moldoveni cu vârste între 3 și 17 ani, precum și părinții, care locuiesc în apropierea Schitului Ortodox Român „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul” în localitățile Morlupo, Rignano Flaminio, Civita Castellana si Sant Oreste.

Activitățile dedicate copiilor și adolescenților se derulează în perioada 24 iunie – 21 iulie 2019 și sunt organizate în cadrul unor laboratoare tematice, care vizează identitatea română, creativitatea și expresivitatea-valorizarea exprimării libere a ideilor, emoțiilor și imaginației prin el de fel de activităti de creație, de dezvoltare personală și de jocuri sociale și recreative.

Ca și în celelalte trei ediții, proiectul „Școala de vară de la Rignano Flaminio Ediția a IV-a – Artă și cultură în satul românesc prin ochii copiilor” se va desfășura la sediul așezământului mânăstiresc ortodox românesc – Schitul Ortodox Român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

Ce se învață la aceste laboratoare tematice?

Activităţile cu copii (atelierele expresiv-creative şi de dezvoltare personală) se vor baza pe educaţia non-formală şi vor fi focalizate pe creșterea competenţelor lingvistice, a abilităţilor psihosociale şi creative.

Laboratoarele din cadrul Școlii de vară de la Rignano Flaminio vor avea anumite tematici:

  • Pictură: fie prin temă, fie prin metoda abordată, aceste activități vor oferi copiilor oportunitatea de a-și exprima nemijlocit atitudinea față de națiunea de care aparțin. La finalul cursului copiii vor realiza o expoziție de imagini/tablouri, vor primi premii simbolice și diplome onorifice de participare.
  • Punctul românesc – atelier de lucru manual: copiii vor învăța să tricoteze și să croșeteze. Datorită acestei arte decorative, a cusutului, cultura română deține un tezaur demn de apreciat, care prin intermediul iei a fost recunoscut și în plan european. Această îndeletnicire (care dezvoltă deopotrivă abilități cognitive și practice) trebuie perpetuată în rândul tinerelor generații – mai ales a celor de peste hotare – care prin acest atelier de lucru se vor familiariza cu tehnicile de cusut tradiționale, cu podoabele populare, dar și cu elementele de decor care dau unicitate spiritualității românești.
  • Atelier de povești: cei mai mici dintre „școlari” (cu vârste între 3 și 7 ani) vor beneficia anul acesta de o activitate interactivă care îmbină teatrul, improvizația și desenul pentru a reconstitui o poveste. Este o modalitate de încurajare a copiilor de a se exprima, de a le deschide apetitul către lectură și de a le oferi un mic bagaj al identității românești pe care orice copil cu origini române ar trebui să-l poarte cu sine.
  • Woorkshop interactiv “Uniunea Europeană și Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pe înțelesul copiilor”: în cadrul unei mese rotunde se vor da răspunsuri pe înțelesul tuturor la întrebări de genul: „Ce este Uniunea Europeană?”, „Ce înseamnă că România deține președinția Consiliului Uniunii Europene pentru 6 luni?” „De ce este importantă președinția Uniunii Europene?”. Scopul acestui workshop este de a familiariza copiii și tinerii cu informații privind Uniunea Europeană, învâțământul, toleranța și prietenia, drepturile și obligațiile pe care le avem în calitate de cetățeni europeni.
  • Tradiții, basme și eroi de la noi – șezătoare cu legende istorice: în cadrul acestui acest atelier – prin intermediul legendelor și a anecdotelor cu conținut istoric – se urmărește micșorarea sincopei cultural-emoționale a copiilor prin evidențierea modelelor de eroism, dreptate, luptă pentru independența, muncă și nu în ultimul rând iubire față de țară.
  • Limba română prin povești și poezii: copiii vor juca în mai multe scenete regizate, care sunt în realitate adaptări ale operelor cu valoare patriotică ale marilor scriitori români. Literatură patriotică este o latură importantă a programelor școlare pentru învățământul inferior. Acest lucru demonstrează nu doar importanța modelului și a raportării continue la istoria neamului, dar și necesitatea că acestea să fie transpuse expresiv de poeți și dramaturgi tocmai pentru a ajunge mai ușor la conștiința copiilor.

Activitățile dedicate părinților se vor derula în perioada 1 august – 30 septembrie 2019 sub forma unor întâlniri informale cu scopul încurajării comunicării şi a schimbului de experienţă între ei și cei mici, pe diverse  teme legate de sfera relaţiei părinte-copil şi a provocărilor legate de tema integrării copiilor în contextul multicultural/multireligios/multietnic în care trăiesc aceste familii.

De-a lungul celor trei ani de când la Schitul ortodox din Rignano Flaminio se organizează Școala de vară, preotul ieromonah Ștefan, susținut de comunitatea enoriașilor, dar și cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia a organizat nenumărate evenimente culturale și sociale dedicate celor mici, dar și părinților.

Acestui proiect derulat de Schitului Ortodox Român ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, sprijinit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, i s-au alăturat ca parteneri media: Departamentul mass-media și informare din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Radio România, TVRI, Trinitas TV, Gazeta Românească, agenția de presă Agerpres.

Pentru mai multe detalii despre proiect și înscrieri la Școala de vară 2019

Ieromonah Ștefan (Victor Simion) – egumen

Schitul Ortodox Român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”

Tel: (+39) 3289107918,

e-mail [email protected]

https://www.facebook.com/scoaladevararignanoflaminio/

Centenarul Unirii prin ochii copiilor – școala de vară de la Rignano Flaminio

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Companiile de stat, rai pentru angajaţi: salarii uriaşe şi funcţii călduţe pentru rudele politicienilor

Klaus Iohannis cere ca în diaspora să se voteze OPT ZILE la prezidențiale și somează guvernul să facă urgent un proiect de lege