Menu
in ,

Sesizarea unei asociații din Italia: cazuri numeroase de români notificați să plătească contribuții în România.

Cunoscutul sindicalist român Radu Nicolae, reprezentant al Asociației APS (Ass promozione sociale) MAYA ETS Italia a trimis astăzi o sesizare către Senatul României cu privire la semnalările extrem de numeroase primite de la români din Italia. Acestia se plâng că, deși plătesc taxe și impozite în Italia, fiind cu rezidența în afara țării, sunt notificați în România pentru a plăti contribuții la asigurările sociale de sănătate. ”Cetățenii români cu domiciliul în Italia plătesc deja aceste contribuții statului italian în conformitate cu legislația acestuia, și ca atare, se reține că autoritățile competențe ale statului român nu pot pretinde de la cetățenii români duplicarea acestor contribuții…”, e scris în mesaj.


Iată sesizarea completă:

Sesizare trimisă azi către Senatul României de către APS (Ass promozione sociale) MAYA ETS Italia

”Ne adresăm acelora dintre dumneavoastră care, deliberat v-ați pus în slujba noastră, a acelora care trăim în diaspora.

În ultima perioadă, tot mai mulți români cu domiciliul sau reședința în străinătate de diverși ani ni s-au adresat cu privire la notificarea unor Decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2015.

Se face prezent prin cele ce urmează că această “taxa asupra sănătății” – expresie improprie utilizată în limbajul comun pentru a identifica contribuția persoanelor fizice la Casa Asigurărilor Sociale de Sănătate este proprie contribuabililor persoane fizice domiciliate în România, unicii subiecți pasivi ai acestor obligații.

Pentru cetățenii români care au domiciliul sau reședința în străinătate criteriile de identificare nu pot fi decât cele stabilite la articolul 4 din Convenția ratificată de către România cu Italia adoptată prin Legea n. 28/2016 pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale.

Dubiile interpretative asupra legitimității criteriilor utilizate ca bază a impozitării nasc datorită faptului că cetățenii români cu domiciliul în Italia plătesc deja aceste contribuții statului italian în conformitate cu legislația acestuia, și ca atare, se reține că autoritățile competențe ale statului român nu pot pretinde de la cetățenii români duplicarea acestor contribuții, în baza principiului care stabilește evitarea dublei impuneri.”

Realitatea din Italia: ”Imigranții plătesc anual 8 miliarde contribuții și primesc numai 3 ca pensii”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version