in

Torino: Seminar organizat de Asociaţia „San Lorenzo dei romeni”

Joi, 4 octombrie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, filiala din Torino a Asociaţiei „San Lorenzo dei romeni” a organizat seminarul cu titlul Welfare condiviso – Analisi dell’esperienza romena a Torino, care a avut loc în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Cruce – Torino II”, unde se află sediul actual al asociaţiei.

Acest seminar s-a născut din dorinţa asociaţiei noastre de a iniţia un dialog autentic cu instituţii şi persoane interesate de fenomenul migratoriu: oficialităţi locale, instituţii de administraţie publică, Poliţia Municipală, servicii sociale, instituţii care susţin activităţile sociale, instituţii sanitare, sindicate, parohii şi asociaţii româneşti, asociaţii de voluntari italiene, asociaţii ale comunităţilor străine din Torino etc.

La organizarea acestui seminar au colaborat Grupul Abele şi Asociaţia Aliseo, două asociaţii italiene care au sprijinit în mod susţinut activitatea filialei noastre încă de la naşterea sa, în 17 martie 2011. De asemenea, acest seminar a fost posibil şi datorită contribuţiei Companiei San Paolo din Torino.

Înainte de începerea seminarului voluntarii filialei din Torino au participat la Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul parohiei.

În deschidere, moderatoarea Lucia Bianco de la GrupulAbele a ţinut să sublinieze faptul că mult timp asociaţiile italiene erau obişnuite să propună proiecte pentru comunităţile străine, în timp ce acum una dintre aceste comunităţi, cea română, propune ea însăşi proiecte care să se armonizeze cu adevărat necesităţilor sale.

Părintele Lucian Roşu, paroh la Parohiei „Sfânta Cruce – Torino II” şi protopop al Protopopiatului Piemonte I – Valle d’Aosta, centru – nord, în cuvântul său de întâmpinare, a vorbit despre atmosfera în care s-a născut filiala din Torino a Asociaţiei „San Lorenzo dei romeni”. Amintind oaspeţilor că mult timp a existat printre cetăţenii italieni o oarecare nedumerire asupra faptului că nu iau naştere în sânul comunităţii române din Torino – cea mai numeroasă din Europa – structuri care să răspundă necesităţilor compatrioţilor, părintele a răspuns acestei nedumeriri prin aceea că a fost nevoie de un timp de coacere, un timp în care o parte a comunităţii să înţeleagă şi să-şi asume noua realitate în care trăieşte, ca mai apoi să se aşeze într-o stare din care să-şi poată sprijini semenii. Părintele a amintit apoi cum s-a născut filiala din Torino, mulţumind tuturor celor care au contribuit la creşterea acesteia.

În continuare, părintele Gheorghe Militaru, Consilier Social al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi preşedinte al Asociaţiei Episcopale „San Lorenzo dei Romeni” a arătat motivul alegerii Sfântului Arhidiacon Laurenţiu drept ocrotitor al acestei asociaţii şi a vorbit despre adevăratul înţeles al cunoaşterii între persoane întemeiat pe deschidere şi încredere. Părintele Gheorghe a dat citire, de asemenea, cuvântului adresat participanţilor de către Preasfinţitul Siluan.

În continuare, Excelenţa Sa, Domnul Alexandru Mugurel Buje, Consul General al României la Torino, şi-a exprimat bucuria că românii din Torino, prin existenţa acestei asociaţii, contribuie în mod substanţial la crearea unei relaţii autentice cu societatea în care trăiesc, depăşind accepţiunea comună a manifestaţiilor folcloric-gastronomice ca formă de dialog. Excelenţa Sa a apreciat mult activitatea asociaţiei noastre, mulţumind tuturor celor care au sprijinit activitatea sa şi, în primul rând, Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan.

Primăria oraşului Torino a fost reprezentată de Doamna Elide Tisi, Consilier pe probleme de politică socială, care şi-a exprimat mulţumirea nu numai faţă de iniţiativa comunităţii române de a crea această asociaţie, ci şi faţă de interesul pe care părintele Lucian îl manifestă faţă de problemele oraşului Torino.

Au mai vorbit în introducere Doamna Antonella Ricci, viceresponsabilă a secţiei Politici sociale – Compania San Paolo, Domnul Stefano Gallarato, Preşedinte al Consiliului Director al Ufficio Pio – Compania San Paolo şi Beatrice Scolfaro de la Grupul Abele.

Lucrările seminarului au continuat cu „Imigraţia română ieri şi azi la Torino”, o analiză foarte interesantă a Cristinei Govor, mediatoare culturală cu o vastă experienţă în proiectele Grupului Abele. În continuare, doi psihologi ai asociaţiei noastre, soţii Cosmin Ghircoiaş şi Natalia Elinoiu au împărtăşit experienţa pe care au acumulat-o atât în instituţiile în care lucrează, cât şi în cadrul asociaţiei, prezentând „Aspectele psihologice ale imigraţiei române”.

Activitatea filialei din Torino a Asociaţiei „San Lorenzo dei romeni” a fost prezentată de două dintre voluntare: Mihaela Maria Marcu, preşedinta filialei şi Mirela Aurora Rău, mediatoare culturală. Au fost prezentaţi în primul rând cei 23 de voluntari şi 4 colaboratori ai asociaţiei noastre, dintre care 3 preoţi, 9 persoane specializate în domeniul social şi medical (4 mediatori culturali, 3 psihologi, 1 educator profesional şi 1 medic), cu o bogată experienţă acumulată de-a lungul multor ani în diverse instituţii publice şi private (şcoală, poliţie, tribunal, consulat, sindicate, spitale, asociaţii de voluntari etc.) şi alţi 15 voluntari de diferite profesii care s-au alăturat cu strădania lor.

A fost prezentată apoi activitatea Centrului de Ascultare (ascolto) al asociaţiei, unde, într-un an şi jumătate, au fost sprijinite în diferite forme 880 de persoane. S-a vorbit despre nevoile lor şi despre felul în care voluntarii s-au străduit să le împlinească. S-au amintit aici toate celelalte lucruri care au fost posibile cu ajutorul Domnului: agapa „Sfântului Laurenţiu” pregătită şi dăruită de voluntari şi enoriaşi ai parohiei celor lipsiţi de adăpost, hrana dăruită de fraţi italieni şi dusă de voluntari pe străzi, în dormitoare, în barăcile rromilor din Torino, ajutoarele alimentare pentru familii în nevoie, ajutoare economice pentru situaţii disperate. S-au amintit apoi instituţiile şi asociaţiile cu care colaborăm şi s-a vorbit despre ce nădăjduim să putem face mâine, cu binecuvântarea şi ajutorul Domnului.

Intervenţia de închidere a aparţinut etnopsihologului Roberto Bertolino de la Grupul Abele, care a vorbit despre fenomenul migratoriu românesc în contextul general al migraţiei, relevând relaţia dintre general şi particular, indicând erorile de înţelegere a problematicii şi invitând la reflecție şi la o abordare mai profundă a fenomenului în toată complexitatea sa.

La sfârşit, părintele Lucian a rostit cuvântul de mulţumire şi încheiere, înconjurat de familia „San Lorenzo dei romeni” din Torino.

Sursă: Episcopia României în Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Botezatu: Monica Gabor, fericită peste Ocean alături de Mr. Pink

Andreea Olariu cucereşte juriul concursului „Vocea României” VIDEO