in

64% dintre familiile din Italia se tem de șomaj

Nivelul de bunăstare al unei țări este dat și de încredere, sau poate în primul rând de încrederea în viitor. La acest capitol, Italia nu stă foarte bine.

În timp ce Guvernul Renzi vorbește de o ușoară creștere economică, peste jumătate dintre familii nu simt încă vreo redresare: 56% denunţă o situaţie financiară nesatisfăcătoare, 14% nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile indispensabile, în plus munca rămâne principala problemă. Iar șase familii din 10 se tem că o rudă îşi poate pierde locul de muncă. Datele provin dint-un studiu privind noul indice SEF al Confesercenti – SWG, semnalând totuşi o stabilizare generală către îmbunătăţire.

Intervievate privind propria situaţie financiară globală, 56% dintre familii semnalează încă neajunsuri, 42% aratându-se nesatisfăcute şi 14% întru totul nesatisfăcute. Rămâne la 44% – acelaşi procent indicat în februarie – cota de italieni satisfăcuţi.

Se relevă o puternică polarizare şi pe frontul venitului lunar: mai mult de jumătate dintre familii semnalează o situaţie dificilă, 47% afirmând că abia reuşesc să-şi acopere cheltuielile, fără a-şi putea permite alte luxuri şi 14% definindu-se sărace.

Familiile cu mai puţine probleme sunt 38%, în timp ce numai 2% declară că au un venit care permite familiei să trăiască confortabil, putând să-şi permită şi anumite luxuri. În schimb nu se estompează îngrijorările privind locul de muncă: peste şase familii din zece, 64%, afirmă că le este teamă că un membru al familiei şi-ar putea pierde locul de muncă. Datele, explică Confesercenti, arată nivelul de anxietate perceput, nu în mod necesar posibilitatea concretă de concediere. Dar sunt un indicator al faptului că acest subiect se află încă printre principalele îngrijorări ale italienilor. Numai în cazul a 36% teama privind munca este minimă sau nulă.

Pe lângă aceasta, indicatorii arată că pentru italieni percepţia calităţii vieţii este nesustenabilă pentru 1 familie din 5 (21%), acceptabilă pentru 34% dintre intervievaţi şi satisfăcătoare pentru restul de 45% din eşantion. La întrebarea dacă faţă de acum un an se trăieşte mai bine sau mai prost 46% din eşantion consideră că în ultimul an condiţiile de viaţă s-au înrăutăţit, în timp ce jumătate, 50%, susţin că nu au simţit nicio schimbare faţă de anul trecut şi numai 4% afirmă că trăiesc mai bine.

Situaţia de incertitudine nu permite încă apariţia, din partea familiilor italiene, unor semnale de deplină redresare a consumului: la întrebarea despre cum va fi peste şase luni 71% dintre intervievaţi văd o situaţie stabilă sau în înrăutăţire. Dintre aceştia, un consistent procent de 41% răspunde că în principiu consumul va rămâne la fel, iar un altul de 30% consideră că va scădea. În schimb, numai restul de 24% din eşantion exprimă un semnal de încredere prevăzând o creştere a cheltuielilor dedicate consumului în următoarele luni.

Vești bune pentru Italia, Istat: recesiunea s-a încheiat, rata de șomaj va coborî

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Moțiunea depusă de liberali e MOȚIUNEA CONTRA AMBASADOAREI DE LA ROMA

”Cetățenie pentru Yassine!”, campionul pe care Italia încă îl tratează ca pe un imigrant