in

Alarmă în agricultura italiană: «Avem nevoie urgentă de străini»

Sezonierii străini nu mai vin în Italia, iar recolta riscă să rămână pe câmp. Turismul este de asemenea în pericol. Având în vedere că românii, polonezii, cehii și alți comunitari preferă să meargă la muncă sezonieră în Germania sau să rămână în țările lor, iar extracomunitarii ajung din ce în ce mai greu, firmele agricole din Italia sunt în criză gravă de forță de muncă.

Asociația agricultorilor Coldiretti a solicitat un nou „decret al fluxurilor” pentru a permite intrarea lucrătorilor din afara UE în Italia. În câteva săptămâni începe recolta de fructe mici și nu se știe dacă și câți culegători străini vor fi disponibili. Anul trecut, angajatorii au depus cereri de angajare pentru extracomunitari din 31 ianuarie. În Trento a fost alocată cota de 1.500 de lucrători sezonieri plus 100 de lucrători sezonieri pe mai mulți ani, pentru un total de 1.600 de angajați extraUE. Acum nu se știe nimic.

„E nevoie urgentă de 150 – 200 de muncitori pentru a recolta căpșuni și fructe mici – spune directorul Coldiretti, Trento Mauro Fiamozzi – Companiile îi așteaptă. Apoi este recolta de mere și struguri, care implică un total de 15-16 mii de oameni. Și este din ce în ce mai dificil să găsim lucrători străini comunitari”.

Agricultura italiană stă pe umerii românilor. Suntem pe primul loc la angajați

În ultimele zile, ministrul de Interne, Matteo Salvini, a spus că decretul fluxurilor va fi aprobat, dar cu anumite condiții. În acest an, ca și în 2018, ar trebui să fie admiși la nivel național 30.850 de lucrători din afara UE. Salvini însă intenționează să-i excludă pe cei care provin din țări ale căror guverne nu se dovedesc „colaborative” în repatrierea migranților ilegali. Din cele 30.850 de locuri, aproximativ 18.000 sunt rezervate lucrătorilor sezonieri, cei mai mulți angajați în ferme, dar și în turism. Restul este pentru locuri de munca non-sezoniere.

„Căldura a anticipat maturarea culturilor care ar putea să rămână în câmpuri, dacă nu se aprobă intrarea în Italia a lucrătorilor sezonieri din afara UE”, afirmă Coldiretti, care solicită aprobarea imediată a decretului fluxurilor din 2019. ”Este vorba de o necesitate pentru agricultura italiană, unde angajații străini oferă peste un sfert din forța de muncă a sectorului”.

„Și noi, în Trentino, așteptăm decretul fluxurilor – explică Fiamozzi de la Coldiretti Trento – în primul rând pentru culesul de căpșuni și fructe mici, la care lucrătorii străini rămân timp de șase luni. Grosul este destinat în schimb recoltei de mere și de struguri. Pe întregul teritoriu provincial colecția implică 15-16 mii de oameni. Dar începem să avem dificultăți în găsirea lucrătorilor comunitari, care pot intra fără restricții. Polonezii, cehii și românii găsesc mai multe oportunități în Germania și în țările lor, care sunt în creștere economică”.

Pe această temă, doi senatori Forza Italia, Elena Testor și Giancarlo Serafini, au prezentat o interpelare, catre Luigi Di Maio și Matteo Salvini, miniștrii de la Muncă și Interne.

Senatorii apreciază „alegerea ministrului de interne pentru combaterea imigrației ilegale și favorizarea fluxurilor din motive de lucru cu țările care se dovedesc a coopera cu guvernul italian”, dar întreabă, în special, privind situația de la Trentino Alto-Adige, cînd se va debloca decretul care permite angajarea de lucrători străini.

În special în provincia Trento „fermele de recoltare a fructelor încep să întâmpine dificultăți în găsirea lucrătorilor comunitari, deoarece aceștia preferă să-și desfășoare activitatea în alte țări ale UE”, au afirmat senatorii Forza Italia.

Caporali și sclavi în agricultura Italiei: un sfert din fermele din Italia apelează la caporali

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Informații utile, votul în străinătate, totul despre alegerile pentru Parlamentul European – 26 mai 2019

Roma, poetul Dinu Flămând în dialog cu studenții Universității La Sapienza