in

Beneficiu universal: Italia acordă 1.000 de euro ÎN PLUS pe lună pentru seniorii peste 80 de ani care au nevoie de îngrijire

Beneficiu universal pentru vârstnici – Guvernul italian aprobă „beneficiul universal” pentru vârstnicii de peste 80 de ani, neautosuficienti, nevoiași și foarte grav bolnavi, care vor primi 1.000 de euro pe lună. Pe masa Consiliului de Miniștri de astăzi se află, cu titlu experimental de la 1 ianuarie 2025 până la 31 decembrie 2026, prestația universală destinată persoanelor vârstnice neautosuficiente de peste optzeci de ani cu „un nivel foarte grav de nevoie de îngrijire” și un ISEE sub 6 mii de euro.

Menajere, îngrijitoare și babysitter: salariul minim pentru anul 2024

Beneficiu universal pentru vârstnici

Măsura, cuprinsă într-un proiect de decret legislativ în curs de examinare de Consiliul de Miniștri, de punere în aplicare a Legii 33/2023 cuprinzând delegații către Guvern privind politicile în favoarea persoanelor vârstnice, are un buget de 500 de milioane pe o perioadă de doi ani: 300 de milioane în 2025 și 200 de milioane în 2026.

Prestația este constituită dintr-o parte fixă ​​bănească corespunzătoare indemnizației de însoțire și o parte suplimentară definită ca „alocație de îngrijire”, egală cu 1.000 de euro pe lună, care vizează remunerarea costului muncii de îngrijire și asistență efectuate de lucrătorii casnici sau de cumpărare a serviciilor de îngrijire și asistență furnizate de firme calificate.

Creșterea salariului pentru menajere și îngrijitoare în 2024, noile sume sperie familiile. „1.000 de euro în plus”

Proiectul prevede că prestația universală este „subordonată nevoilor de îngrijire” ale persoanelor vârstnice „pentru a promova consolidarea progresivă a prestațiilor de îngrijire pentru a sprijini îngrijirea la domiciliu și autonomia personală a persoanelor vârstnice neautosuficiente”.

Condiții de acordare

Prestația universală, oferită de INPS, este „recunoscută, la cererea expresă, persoanei în vârstă neautosuficientă” care are „vârsta de cel puțin 80 de ani, are un nivel foarte grav de nevoie de îngrijire, o valoare a indicatorului echivalent de situație economică (Isee) pentru prestații sociale și de sănătate subvenționate, valabil în prezent, care nu depășește 6.000 euro” , se precizează în text, potrivit fanpage.it.

În următorul articol 36 din proiect, citim că prestația universală, prevăzută lunar, prevede „o cotă suplimentară definită ca „indemnizație de îngrijire”, egală cu o mie de euro pe lună, care vizează remunerarea costului îngrijirii și munca de asistenta efectuata de lucrători casnici cu atribuții de îngrijire personală care au un contract de munca conform contractelor colective nationale din sector sau cumpararea de servicii destinate muncii de ingrijire si asistenta si prestate de firme calificate din sectorul asistentei sociale nerezidentiale, cu respectarea cu previziuni specifice cuprinse în programarea integrată la nivel regional și local”. Cecul va fi returnat dacă nu a fost utilizat în totalitate sau în parte, fără a aduce atingere dreptului de a primi în continuare orice indemnizație de însoțire.

Inovația face parte din reformele indicate de Planul Național de Recuperare și Reziliență (Pnrr). După cum a declarat premierul Giorgia Meloni în Camera Deputaților, guvernul „alocă în total peste un miliard de euro pentru primii doi ani, resurse care servesc la garantarea pentru vârstnici a unei vieți în pace, activă, demnă”. Jumătate din resursele anunţate de Meloni vor merge , prin urmare , către acest beneficiu universal.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mega-sechestru în Friuli, o tonă de tutun într-un depozit clandestin, român arestat

Scandal într-o familie de români

Scandal într-o familie de români: Bărbatul arestat pentru maltratarea soției, deși tot el chemase carabinierii