in

Cartelul sicilian al roșiilor de Mehedinți: sute de mii de euro de la statul român pentru falși fermieri italieni!

În vreme ce politicienii susțin că vor să încurajeze agricultura românească sau măcar importul de produse străine de calitate, autoritățile dau sume imense unor falși fermieri italieni! O anchetă Vice a scos la iveală o poveste demnă de …un cartel sicilian. Al roșiilor!

Cinci patroni italieni au primit aproape 850.000 de euro pentru a cultiva roșii fictive, care există doar pe declarațiile pentru APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură). Italienii au pretins că în 2017 au cultivat legume care nici măcar nu se produc în regiunea din Mehedinți, unde aceștia dețin 537 de hectare, o suprafață mai mare decât 700 de terenuri de fotbal.

Nu doar că s-a risipit o sumă semnificativă, ci că banii aceștia nu au mai ajuns la fermieri reali – plățile prin APIA sunt plafonate. Cei de la APIA nu i-au verificat, fiindcă legea spune că, din totalul cererilor, ei trebuie să controleze pe teren minimum 5%. Terenurile italienilor nu au fost vizate.

Italienii nu ar fi putut încasa sutele de mii de euro, dacă Petre Daea nu modifica o lege în 2017: din lista de documente justificative pe care un fermier trebuie să le atașeze cererii de subvenție a fost scoasă obligativitatea de a atașa contractul cu o fabrică. ”

Ne este greu să acceptăm că au fost virați acești bani fără ca APIA să facă măcar un punctaj cu fabricile, că nu s-a văzut că au cele mai mari cantități din întreaga țară, că nu a observat nimeni că nu se poate procesa o asemenea cantitate în România (…)”, a transmis unul dintre cei mai mari producători de tomate din țară, citat de Vice România, în ancheta Cartelul sicilian al roșiilor de Mehedinți. Acum, italienii vor să ia bani din nou. De data aceasta, pentru culturi fictive de cartofi. 

Citeşte întreaga ştire pe vice.com

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Reputat cercetător din Italia, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi

Mafia și-a întins tentaculele în România: ”Investesc în companii de construcţii, în sute de apartamente, în spa-uri”