in

Ce sărbătorește Italia pe 2 iunie – ”Festa della Repubblica Italiana”

”Festa della Repubblica Italiana” este sărbătorită pe data de 2 iunie, marcând nașterea Republicii Italiene.

În zilele de 2 și 3 iunie 1946, în Italia s-a organizat un referendum care cerea cetățenilor italieni să aleagă forma de guvernământ a Italiei: monarhie sau republică. Rezultatul a fost că după 85 de ani de monarhie, Italia a devenit republică iar monarhii Casei de Savoia au fost exilați.

Referendumul constituțional italian a fost câștigat de republicani, cu 54% din voturi (12.718.641 pentru republică, 10.718.502 pentru monarhie).

La 12 iunie 1946, Regatul Italiei a ajuns oficial la căpat iar prințul Umberto a transferat puterile sale prim-ministrului Alcide De Gasperi și a cerut poporului italian să sprijine noua republică. A plecat în exil în Portugalia și a murit în 1983. Tatăl său, Victor Emanuel, a fugit în exil în Egipt, murind un an mai târziu.

Regatul Italiei a fost un stat format în 1861 prin unificarea Italiei, sub influența Regatului Sardiniei; a existat până în 1946, când italienii au optat pentru o constituție republicană. Regatul a fost primul stat italian care a inclus întreaga Peninsulă Italică, de la căderea Imperiului Roman.

Din punct de vedere legal, Regatul Italiei era o monarhie constituțională, deși între 1925 – 1943 a fost o dictatură fascistă. Forța executivă aparținea monarhului, care și-o exercita prin intermediul premierilor numiți. Puterea legislativă aparținea Parlamentului prin cele două camere ale sale: Senatul și Camera Deputaților.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
modena copil balcon

Dădacă arestată la Modena, acuzată că a aruncat de la balcon un bebeluș de doar un an: ”Suntem șocați”

variola maimutei italia

Italia, numărul cazurilor de variola maimuței a ajuns la 20, au legătură cu călătoriile în străinătate