in

Coronavirus, prețurile la alimente au explodat la Roma, familiile au cheltuit 200 euro în plus

De când au început restricțiile, în medie, familiile au cheltuit peste 200 de euro mai mult față de perioada anterioară, pentru mâncare: fructe + 16%, legume + 8,5%, carne + 2%. Alarma Uil Lazio

Cumpărăturile la Roma în starea de alarmă cauzată de Coronavirus costă cu 200 de euro mai mult pe familie, o tragedie pentru acei romani care și-au pierdut locul de muncă sau și-au văzut veniturile lunare tăiate la jumătate: fructe și legume care au devenit scumpe ca aurul. Prețurile lunii iunie la aceste categorii de alimente au crescut cu 16% și 8,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, afirmă sindicatul Uil Lazio, potrivit affaritaliani.it.

Pe de o parte, în lunile de blocare, costurile de combustibil și diverse călătorii au scăzut, pe de altă parte există o creștere a costurilor necesităților de bază. Acest lucru rezultă dintr-un studiu realizat de Uil del Lazio, în colaborare cu institutul de cercetare Eures, asupra dinamicii inflaționiste a cheltuielilor în timpul pandemiei Covid-19. Dinamica inflaționară provocată de pandemia care numai în Italia a ucis peste 35.000 de persoane și a infectat aproape 250 de mii, în timp ce PIB-ul a scăzut cu 12%, cu consecințele unui șomaj galopant.

Concret, în perioada martie-iunie 2020, prețurile au crescut brusc în sectorul alimentar și al băuturilor alcoolice și tutun: cu referire la primul grup, în martie 2020 s-a înregistrat o creștere de 1,7%, care a atins + 3,5% în mai, iar în iunie 2020 + 3,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Aceasta este cea mai mare variație din ultimii douăzeci de ani, cu excepția anului 2008, anul recesiunii globale.

Dar care este cauza acestei creșteri a prețurilor la produsele alimentare? Probabil că aceasta este o consecință a „cursei” pentru aprovizionarea cu alimente, care a caracterizat mai presus de toate primele faze ale blocajului, provocând un exces de cerere care, în consecință, a determinat creșterea nivelului prețurilor, dar și în dificultățile de a găsi muncitorii agricoli puternic penalizați de pandemie.

„Un fenomen foarte periculos din punct de vedere social – afirmă secretarul general al Uil Lazio, Alberto Civica – pentru că, pe de o parte, este conectat la situații de urgență, pe de altă parte riscă să creeze o situație de urgență suplimentară: aceea de a te priva de bunuri primare, mai ales în special moment în care dificultățile economice ale muncitorilor, familiilor și companiilor s-au accentuat considerabil.

Angajările, conform celor mai recente date, au scăzut cu 33%, cererea de concedieri a crescut exponențial. Pentru cei care și-au văzut veniturile scăzând brusc, această creștere a bunurilor primare este de parcă ar fi de zece ori mai mare decât cea reală și ar putea produce consecințe sociale dramatice și greu de recuperat „.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Carantina pentru românii care intra în Italia a fost PRELUNGITĂ, anunțul ministrului Roberto Speranza

Italia, și-a bătut mama până a băgat-o în spital, român de 31 de ani, arestat la Nettuno