in

Crește numărul căsătoriilor mixte în Italia: româncele, preferatele italienilor pentru a întemeia o familie

În fiecare an au loc în Italia 24.000 de căsătorii în care cel puțin unul dintre soți este străin.

Este ceea ce se citește în raportul privind ”Căsătoriile, separările și divorțurile” publicat pe 14 noiembrie de Istat, potrivit căruia, în total, în 2015 căsătoriile oficiate în Italia au reînceput să crească la număr: 194.377, circa 4.600 în plus față de anul precedent, după ce media lor a scăzut cu aproape 10.000 anual între 2008 și 2014. În schimb, sunt în ușoară scădere căsătoriile în care cel puțin unul dintre cei doi soți este de cetățenie străină, circa 24.000 (12,4% din total) și cu circa 200 în minus față de 2014.

Frecvența căsătoriilor cu cel puțin un soț străin, scrie Istat, este din punct de vedere structural mult mai ridicată în zonele din Nord și Centru, în care este mai stabilă și înrădăcinată prezența diferitelor comunități străine. În Nord-Est, aproape o căsătorie din cinci are cel puțin un soț străin, la Nord-Vest și în Centru această cotă este de 15%, în timp ce în Sud și Insule se înregistrează proporții de 6,3% și respectiv 5,9% din totalul căsătoriilor.

Partea cea mai importantă este formată din căsătoriile mixte (în care unul dintre soți este italian și celălalt străin) cu peste 17.692 în 2015 și reprezentând 74% dintre căsătoriile cu ce puțin un soț străin, în timp ce acelea cu ambii parteneri străini sunt peste 6.300.

În cuplurile mixte tipologia cea mai frecventă este cea în care soțul este italian și soția este străină, reprezentând 7% dintre căsătoriile oficiate în 2015 la nivel mediu național și circa 9% în Nord și în Centru. Femeile italiene care au ales un partener străin sunt în număr de 4.050 în 2015, 2,1% din totalul nunților: această ultimă tipologie de uniuni a demonstrat flexiunea cea mai marcată din 2008 (an în care erau peste 6.300).

Bărbații și femeile italiene, subliniază cercetătorii, demonstrează o diferită înclinație de a contracta căsătorie cu un cetățean străin nu numai în termeni de frecvență, ci și privind celelalte caracteristici ale soților, cum este cetățenia.

Bărbații italieni care în 2015 s-au căsătorit cu o cetățeană străină au în 20% dintre cazuri o soție româncă, în 12% o ucraineancă și în 6% o rusoaică. Per ansamblu, peste o soție străină din două este cetățeană a unei țări din Europa de Est. Femeile italiene care s-au căsătorit cu un cetățean străin, în schimb, au ales mai des bărbați proveniți din Maroc (13%), Albania (11%) și România (6%). În total, în această tipologie de cuplu, 32% dintre soți sunt cetățenii unei țări din Europa de Est, 27% ai unei țări africane.

Căsătoriile oficiate în Italia între cetățeni ambii străini sunt peste 6.000 (3,3% dintre căsătoriile totale) și se reduc cu mult când se au în vedere numai cele în care cel puțin unul dintre cei doi este rezident (4.931 de căsătorii în total în 2015). Italia exercită, de fapt, o atracție pentru numeroși cetățeni proveniți în special din țări cu dezvoltare avansată, care o aleg ca loc de oficiere a uniunilor. Căsătoriile între români sunt cele mai răspândite în valoare absolută (926 de căsătorii în 2015, echivalentul a 19% din totalul căsătoriilor între soți străini rezidenți), urmați de nigerieni (355 de nunți, 7,3%) și de ucraineni (313 căsătorii, 6,5%).

Motivele înclinației diferite a a cetățenilor străini rezidenți de a oficia căsătoria în Italia, mai scrie Istat, trebuie căutate în proiectele migratorii și în caracteristicile culturale proprii ale diferitelor comunități. În multe cazuri cetățenii imigranți se căsătoresc în țara de origine și soții înfruntă împreună experiența migratorie, sau se reunesc în Italia când unul dintre cei doi s-a stabilizat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

5 milioane de străini rezidenți în Italia. De cinci ori mai mulți față de 1998

Drama unei românce de 56 de ani din Trieste: Consultată de trei ori în două zile, a fost trimisă acasă și a murit